Ukrajina traži da Turska zadrži ruski brod sa žitom

“Žibek žoli” prevozi otprilike 4.500 tona žita, natovarenog u Berdjansku, za koje ukrajinski zvaničnik tvrdi da pripada Ukrajini

13646 pregleda 8 komentar(a)
Ukrajina optužuje Rusiju da krade žito sa teritorija koje su zauzele ruske snage, Foto: Rojters
Ukrajina optužuje Rusiju da krade žito sa teritorija koje su zauzele ruske snage, Foto: Rojters

Ukrajina je zatražila da Turska zadrži teretni brod pod ruskom zastavom “Žibek žoli” koji prevozi ukrajinsko žito uzeto iz luke Berdjansk koju je okupirala Rusija, i uhapsi posadu, prema riječima jednog ukrajinskog zvaničnika i dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Zvaničnik ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova je, navodeći informacije ukrajinske pomorske uprave, rekao da je “Žibek žoli” utovario prvi teret od oko 4500 tona žita iz Berdjanska tvrdeći da ono pripada Ukrajini.

U pismu od 30. juna turskom ministarstvu pravde, kancelarija ukrajinskog državnog tužioca navodi da je “Žibek žoli” umiješan u “ilegalni izvoz ukrajinskog žita” iz Berdjanska i da se sa 7.000 tona tereta uputio u grad Karasu u Turskoj. To je veća količina od one koju je naveo ukrajinski zvaničnik.

Kancelarija ukrajinskog državnog tužioca zatražila je od Turske da sprovede inspekciju broda, zaplijeni uzorke žitarica za forenzičko ispitivanje, te zatraži informacije o lokaciji žita. U pismu se dodaje da je Ukrajina spremna da sprovede zajedničku istragu sa turskim vlastima.

Zvaničnik kojeg je postavila Rusija u Zaporoškoj oblasti rekao je u četvrtak da je nakon višemjesečnog zastoja prvi teretni brod napustio luku Berdjansk, ali nije rekao da je u pitanju “Žibek žoli”.

Ukrajina optužuje Rusiju da krade žito s teritorija koje su ruske snage zauzele od početka njene invazije krajem februara. Kremlj je ranije negirao te optužbe.

Kancelarija ukrajinskog državnog tužioca zatražila je od Turske da obavi inspekciju broda, zaplijeni uzorke žitarica za forenzičko ispitivanje, te zatraži informacije o lokaciji žita

Kazahstanska transportna kompanija KTZ Express potvrdila je za Rojters da je “Žibek žoli” u njenom vlasništvu, ali je saopštila da je brod bez posade unajmila ruska kompanija “Grin lajn”, koja se ne nalazi ni na kakvom spisku sankcija.

KTZ Ekpress je dodao da se konsultuje s uključenim stranama i da će se pridržavati svih sankcija i ograničenja.

Zvaničnik ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova je dodao da je brod krenuo ka turskoj luci Karasu.

Rojters piše, pozivajući se na podatke firme Refinitiv, da je plovilo juče prijavilo položaj u blizini luke Karasu. Podaci pokazuju da prelazi Crno more iz oblasti blizu Krima. Nije naveo Berdjansk kao svoje odredište u proteklih 48 sati, ali se praćenje podataka oslanja na transpondere koji ažuriraju pozicije.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je ranije ovog mjeseca da su ukrajinske luke Berdjansk i Mariupolj, koje su pod kontrolom ruskih snaga, spremne da nastave s isporukom žitarica.

Zapadne zemlje optužuju Rusiju da stvara rizik od globalne gladi sprečavaući Ukrajinu da izvozi žito preko svojih crnomorskih luka. Moskva poriče odgovornost za međunarodnu prehrambenu krizu, za koju krivi zapadne sankcije.

Diplomate pokušavaju da postignu dogovor o morskom koridoru iz ukrajinskih luka, istovremeno nastojeći da obezbijede alternativne izvozne rute prije nove ukrajinske žetve.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se u četvrtak s predsjednikom Indonezije, a juče je putem telefona razgovarao s premijerom Indije, obećavši i jednom i drugom velikom uvozniku hrane da će Rusija ostati veliki snabdjevač žitom.

Bonus video: