Ovo je prvi gej par koji je usvojio dijete u Njemačkoj

Par već nekoliko godina pruža hraniteljsku njegu djeci i planirao je, dok se zakon nije promijenio, da se suprotstavi pravnim preprekama koje su sprečavale istopolnim parovima da zajedno usvajaju djecu
11 komentar(a)
homoseksualni par, Foto: Shutterstock.com
homoseksualni par, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.10.2017. 17:21h

Dvojica muškarca iz Berlina postali su prvi homoseksualni par u Njemačkoj koji je zajedno usvojio dijete, dječaka koji je živeo sa njima takoreći od rođenja.

Lezbijska i Gej Asocijacija Berlin-Brandenburg navela je danas da su vlasti zvanično obavijestile par da je usvajanje odobreno.

Mihael i Kai Korok bili su među prvim istopolnim parovima u Njemačkoj koji su se vjenčali posle stupanja na snagu zakona koji dozvoljava takve brakove 1. oktobra.

Par već nekoliko godina pruža hraniteljsku njegu djeci i planirao je, dok se zakon nije promijenio, da se suprotstavi pravnim preprekama koje su sprečavale istopolnim parovima da zajedno usvajaju djecu.

Zakon koji omogućava "brak za sve" stupio je na snagu u Njemačkoj 1. oktobra. Zakon o "braku za sve" usvojen je u Bundestagu 30. juna, čime je Njemačka postala 23. država koja je legalizovala istopolne brakove.

Homoseksualni parovi u Njemačkoj mogli su od 2001. godine da sklapaju takozvana "registrovana partnerstva", ali su na osnovu njih imali manje prava nego vjenčani heteroseksualni parovi. Novi zakon im je sada dao puna bračna prava, uključujući mogućnost usvajanja djece.

Bonus video: