Ruska novinarka optužena za diskreditaciju vojske upućena u psihijatrijsku bolnicu u Sibiru

Advokat Sergej Podolski rekao je da će Ponomarenko biti na posmatranju u Altajskoj kliničkoj psihološkoj bolnici 28 dana

6632 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruska novinarka Marija Ponomarenko, koja je u aprilu pritvorena u Sankt Peterburgu zbog optužbi za diskreditaciju ruskih oružanih snaga u objavama na društvenim mrežama o ratu u Ukrajini, prebačena je u sibirsku psihijatrijsku bolnicu, izvijestio je njen advokat 2. jula.

Advokat Sergej Podolski rekao je da će Ponomarenko biti na posmatranju u Altajskoj kliničkoj psihološkoj bolnici 28 dana. Ponomarenko, koja živi i radi u gradu Barnaulu u regionu Altaja i majka je dvoje male djece, prebačena je iz Sankt Peterburga u Barnaul krajem prošlog mjeseca.

"Danas sam otišla tamo i predala paket za nju", rekla je novosibirska aktivistkinja Jana Drobhohod za Radio Slobodna Evropa.

"Nije dozvoljeno da prima pisma ili posjete od rodbine. Dozvoljeno joj je da se sastane sa svojim advokatima", kazala je.

Ponomarenko se suočava sa 10 godina zatvora zbog objave u Telegramu o ruskom bombardovanju pozorišta u ukrajinskom gradu Mariupolju u kojem je ubijeno na stotine civila.

Ruski zakon usvojen u martu kriminalizuje širenje "lažnih" izvještaja koji "diskredituju oružane snage".

Bonus video: