razgovarao sa šojguom

Putin naredio nastavak ofanzive poslije zauzimanja Luganska

Ministar odbrane Šojgu rekao je da ruske snage sprovode deminiranje grada Lisičanska

9629 pregleda 14 komentar(a)
Putin i Šojgu, Foto: Reuters
Putin i Šojgu, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je danas svojim snagama da nastave ofanzivu na istoku Ukrajine poslije zauzimanja cijelog regiona Lugansk.

Ruske snage "treba do kraja da izvedu svoju misiju prema već odobrenim planovima", rekao je Putin u razgovoru sa svojim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, koji je prenosila televizija.

"Nadam se da se u njihovim sektorima sve odvija kao što se odvijalu u Lugansku", dodao je Putin.

On je dao te izjave dan poslije objave o povlačenju ukrajinskih snaga iz strateškog grada Lisičanska, čijim su zauzimanjem ruske i separatističke proruske snage preuzele kontrolu nad cijelom teritorijom Luganska.

Region Luganska i susjednog Donjecka formiraju Donbas, industrijski basen na istoku Ukrajine koji ruske snage namjeravaju da osvoje u cjelosti.

Ministar odbrane Šojgu je rekao danas da ruske snage sprovode deminiranje grada Lisičanska.

Putin je rekao da će dva generala, Aleksandar Lapin i Esedula Abačev, biti proglašena Herojima Rusije zbog njihove uloge u borbama u Ukrajini, bez davanja dodatnih detalja.

Rusija koja taj tip informacija drži uglavnom u tajnosti nedavno je otkrila imena dvojice generala Sergeja Surovikina i Aleksandera Lapina, koji vode ofanzivu na Lisičansk.

Putin je rekao danas da su njih dvojica njega "direktno izvještavala o svojoj misiji i o svojim predlozima za nastavak ofanzivnih operacija".

Zauzimanje Lisičanska koji, zajedno sa susednim Sjeverodonjeckom predstavlja strateško čvorište, dozvljava ruskim i separatističkim snagama da lakše idu ka zapadu i ključnim gradovima Slovjansk i Kramatorsk, dva najveća grada u Donbasu koja su još pod kontrolom ukrajinske vojske.

Danas je visoki zvaničnik separatista Vitalij Kiseljev rekao da ruske snage napreduju u dva pravca ka mjestu Siversk na putu ka Slovjansku i Kramatorsku.