Holandija: Uhapšen Poljak osumnjičen za organizaciju ubistva poznatog novinara Petera de Vrisa

De Vris je 6. jula 2021. upucan iz blizine u centru Amsterdama, a povredama je podlegao devet dana kasnije, u 64. godini

3543 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Holandske vlasti su danas uhapsile 27-ogodišnjeg državljanina Poljske osumnjičenog da je organizovao ubistvo poznatog novinara Petera de Vrisa, gotovo tačno godinu dana od oružanog napada na njega.

Uhapšeni, čiji identitet nije saopšten, osumnjičen je da je "naređivao onima koji su izvršili ubistvo De Vrisa", naveli su holandski tužioci.

Oni nisu objavili druge detalje, ali su naveli da nastavljaju istragu radi otkrivanja naručilaca ubistva i motiva.

Za ubistvo De Vrisa sudi se 21-ogodišnjem Holanđaninu Delanu G. i poljskom državljaninu Kamilu E. kojima bi sud trebalo da izrekne presude 14. jula. Tužioci su za njih dvojicu tražili doživotnu kaznu zatvora.

De Vris je 6. jula 2021. upucan iz blizine u centru Amsterdama, a povredama je podlegao devet dana kasnije, u 64. godini. Ubistvo je šokiralo Holandiju, a u amsterdamskom pozorištu su hiljade ljudi stajale u redu da odaju poslednju poštu poznatom novinaru.

Tužioci su prošle godine saopštili da su oružje iz kojeg je pucano na De Vrisa vlasti našle u automobilu kojim su dvojica osumnjičenih bježala, manje od sat vremena od napada na novinara, na autoputu u blizini Haga.

Bonus video: