Piloti skandinavske aviokompanije SAS stupaju u štrajk, otkazano 50 odsto letova

"Kako će dođavola štrajk u najopterećenijoj nedelji u posljednje dvije i po godine pomoći da nađemo i privučemo investitore", rekao je holandski šef kompanije kritikujući to što se radi o šestom štrajku za dvanaest godina

5834 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Glavni sindikat pilota skandinavske aviokompanije u teškoćama SAS odlučio je da sprovede svoje prijetnje o štrajku poslije neuspjelih pregovora oko plata, javio je danas šef te aviokompanije.

Zbog štrajka će biti otkazano 50 odsto letova, što će pogoditi 30.000 putnika dnevno, naveo je SAS u saopštenju.

"Piloti su riješili da stupe u štrajk" rekao je generalni direktor SAS-a Anko van der Verf u obraćanju novinarima osuđujući "kulturu štrajkova" u trenutku kada kompanija traži investitore zbog svojih finansijskih teškoća.

"Kako će dođavola štrajk u najopterećenijoj nedelji u posljednje dvije i po godine pomoći da nađemo i privučemo investitore", rekao je holandski šef kompanije kritikujući to što se radi o šestom štrajku za dvanaest godina.

Više od 900 pilota baziranih u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj 9. juna su dali upozorenje za štrajk osuđujući žrtve oko plata koje od njih uprava traži, koje iznose prema njima oko 30 odsto.

Piloti su optužili upravu za neuspjeh pregovora.

Predstavnik pilota rekao je da su dali SAS-u sve što je kompanija htjela, da su pregovarali osam mjeseci bez ikakvih rezultata i ocijenio da ih SAS primorava na ovaj korak.

Prijetnja o štrajku počela je da se širi od 29. juna, međutim pregovori su dva puta produžavani do danas u nadi da će se postići sporazum.

Akcije SAS-a već na istorijskom minimumu, pale su više od osam posto poslije te objave na Berzi u Stokholmu na samo 0,60 kruna.

Zbog velikih gubitaka uprava SAS-a objavila je u februaru plan štednje nazvan "SAS Forvard" (SAS Forward) koji je završen početkom juna planom za dokapitalizaciju od gotovo milijardu eura sa mogućim novim investitorima.

Danska, vodeći akcionar zajedno sa Šveskom, sa po 21,8 odsto udijela u kompaniji saopštila je prošlog mjeseca da je spremna da uveća udio na 30 odsto. Švedska je odbila da uloži svjež novac ali je spremna da pretvori dug u kapital. Norveška koja je izašla iz kapitala SAS-a 2018. rekla je da je spremna da se vrati, ali i ona samo putem konverzije duga u akcije.

Štrajk u SAS-u se održava u vrijeme kada se najavljuje da će biti teško ljeto za evropske aviokompanije i aerodrome suočene sa manjkom osoblja koji pogađa saobraćaj. Poslie velikih smanjenja radnih mjesta vezano za kovid kompanije i aerodromi u mnogim zemljama imaju teškoće da ponovo regrutuju ljude.

Bonus video: