Evo šta se dešava zbog klimatskih promjena: U sjevernoj Italiji vanredno stanje, suše i u Španiji, Portugalu i Grčkoj

Vlada Italije je najavila da će dati 36,5 miliona eura hitne pomoći pogođenim djelovima zemlje, a prema ranijim medijskim izvještajima, Dragi razmišlja o imenovanju povjerenika za borbu protiv suše

15512 pregleda 7 komentar(a)
Poljoprivredna preduzetnica Federika Vidali, 29, provjerava svoju oštećenu biljku soje, pogođenu slanom morskom vodom koja se uliva u rijeku Po pogođenu sušom u Porto Toleu u Italiji, Foto: Reuters
Poljoprivredna preduzetnica Federika Vidali, 29, provjerava svoju oštećenu biljku soje, pogođenu slanom morskom vodom koja se uliva u rijeku Po pogođenu sušom u Porto Toleu u Italiji, Foto: Reuters

Sjeverna Italija bilježi najveću sušu u posljednjih 70 godina, vlada je proglasila vanredno stanje u nekoliko regija. Španija, Portugal i Grčka takođe pate od ekstremne suše. To su posljedice klimatskih promjena.

Vlada premijera Marija Dragija proglasila je zbog suše vanredno stanje u pet regiona na sjeveru Italije. To omogućuje vlastima da proglase i sprovode hitne mjere, poput racionalizacije vode, zaobilazeći uobičajene propise. Kako je saopštila vanredno stanje će važiti do kraja godine.

Pogođena su područja oko rijeke Po, regiona iz kojeg potiče oko trećina poljoprivredne proizvodnje u Italiji. Tamo vlada najveća suša u posljednjih 70 godina, vodostaji jezera Mađore i jezera Garda znatno su niži od uobičajenih za ovo doba godine. Tibar, koji teče kroz Rim, takođe ima malo vode. U mnogim mjestima voda se mora racionalizovati, a u Toskani je već izgubljeno 30 posto žetve.

Vlada je najavila da će dati 36,5 miliona eura hitne pomoći pogođenim djelovima zemlje, a prema ranijim medijskim izvještajima, Dragi razmišlja o imenovanju povjerenika za borbu protiv suše.

Veliki požar u Rimu

U Rimu je u ponedjeljak (4.7.) bio izbio veliki požar u parku na sjeverozapadu grada, nekoliko kilometara od Vatikana. Vartogascima na terenu u gašenju požara je pomagao i helikopter. Nema izvještaja o povrijeđenima.

Na Siciliji je u mnogim područjima proglašen najviši nivo upozorenja od opasnosti izbijanja šumskih požara - oko Palerma i Mesine. U ponedjeljak je civilna zaštita izvijestila o pet zahtjeva za protivpožarne avione koji su stigli sa Sicilije, iz regije Lacija oko Rima, Kalabrije, Apulije i Veneta. Zvaničnici su rekli da je pet požara stavljeno pod kontrolu.

Ekstremna suša i u Španiji i Portugalu

Španija i Portugal takođe pate od ekstremne suše. Prema navodima jedne studije objavljene u časopisu Nature Geoscience, u nekim djelovima obje zemlje je zabilježena najveća suša u posljednjih 1.000 godina. Razlog tome je promjena u području visokog pritiska na Azorima izazvana klimatskim promjenama. To ima veliki uticaj na vrijeme i dugoročne klimatske trendove u zapadnoj Evropi. Prema autorima studije, zimske padavine su "od vitalnog značaja" za ekološko i ekonomsko zdravlje Pirenejskog poluostrva.

Koristeći klimatsko modeliranje za period od proteklih 1.200 godina, američki istraživači su otkrili da se sistem visokog pritiska "dramatično promijenio" tokom 20. vijeka i "da su te promjene u sjevernoatlantskoj klimi bez presedana u prošlom milenijumu."

Prema njima, sistem visokog pritiska počeo se širiti na veće područje prije otprilike 200 godina, kako su se povećavali takozvani gasovi staklene bašte. U 20. vijeku se još više proširio zbog globalnog otopljenja. Količine padavina su se, međutim, smanjile - zime su u zapadnom Sredozemlju postale sušne.

Prethodne studije nisu mogle pokazati jesu li klimatske promjene koje je uzrokovao čovjek odgovorne za klimatske promjene u sjevernom Atlantiku - sada autori ove studija kažu da su pronašli vezu.

Borba s požarima u Grčkoj

Stotine vatrogasaca i dobrovoljaca uspjeli su u noći na utorak da stave pod kontrolu tri velika šumska požara u Grčkoj. "Međutim, opasnost ostaje velika", rekao je portparol vatrogasne brigade na državnoj televiziji (ERT). U gašenju su pomagali i avioni i helikopteri.

Nekoliko sela oko malog lučkog grada Itea moralo je da se evakuiše. Na području gradića Amfisa vatra je zahvatila i uništila brojna stabla maslina. Na Peloponezu je evakusan hotel u blizini Kranidija, javio je državni radio.

Bonus video: