NATO zemlje potpisale protokole o pristupanju Finske i Švedske: Sa 32 nacije bićemo još jači

"Kao buduća članica alijanse, Švedska će doprinijeti bezbjednosti svih saveznika", rekla je švedska ministarka vanjskih poslova An Linde

2291 pregleda 0 komentar(a)
Havisto i Linde sa Stoltenbergom nakon potpisivanja protokola NATO o pristupanju, Foto: Reuters
Havisto i Linde sa Stoltenbergom nakon potpisivanja protokola NATO o pristupanju, Foto: Reuters

Zemlje članice NATO potpisale su protokole o pristupanju Finske i Švedske tom vojnom savezu.

Obje zemlje podnijele su svoje prijave u maju, prekidajući tako dugogodišnje neutralne statuse, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

"Ovo je dobar dan za Finsku i Švedsku i dobar dan za NATO. Sa 32 nacije za stolom, bićemo još jači i naši ljudi će biti još bezbjedniji dok se suočavamo sa najvećom bezbjednosnom krizom u posljednjih nekoliko decenija", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, a prenosi Glas Amerike.

On je dodao da "vrata NATO ostaju otvorena evropskim demokratijama koje su spremne i voljne da doprinesu zajedničkoj bezbjednosti".

Sa potpisanim protokolima o pristupanju, svaka od 30 zemalja članica NATO - među kojima je i Crna Gora - sada mora da ih ratifikuje u skladu sa svojim pojedinačnim nacionalnim procedurama.

I Finska i Švedska imaju istoriju saradnje sa NATO kao partnerske zemlje, uključujući prisustvo NATO sastancima i učešće u vojnim vežbama.

"Kao buduća članica alijanse, Švedska će doprinijeti bezbjednosti svih saveznika", rekla je švedska ministarka vanjskih poslova An Linde na početku sastanka u utorak.

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto rekao je da se njegova zemlja raduje saradnji sa saveznicima u NATO na očuvanju "bezbjednog i prosperitetnog evroatlantskog regiona".

"Zajedno smo jači u odbrani međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i principa demokratske slobode i vladavine prava", rekao je Havisto.

Bonus video: