Zajednička operacija evropske policije: Uhapšene osobe osumnjičene za krijumčarenje migranata

Britanska Nacionalna agencija za kriminal saopštila je da je šest osoba uhapšeno u oblastima Doklends i Ketford u Londonu i da je desetine racija takođe izvedeno u Njemačkoj, Francuskoj i Holandiji

5791 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Policija Velike Britanije i drugih evropskih zemalja izvela je danas zajedničku operaciju hapšenja osoba osumnjičenih za krijumčarenje migranata u Britaniju malim čamcima.

Britanska Nacionalna agencija za kriminal saopštila je da je šest osoba uhapšeno u oblastima Doklends i Ketford u Londonu i da je desetine racija takođe izvedeno u Njemačkoj, Francuskoj i Holandiji.

U saopštenju se navodi da je operacija usmjerena na "kriminalne mreže za koje se sumnja da koriste male čamce za krijumčarenje hiljade ljudi u Veliku Britaniju".

Francuske pravosudne vlasti su saopštile da je operacija usmjerena na "veliku organizovanu kriminalnu grupu" koja je navodno pomagala ljudima šverc preko Lamanša iz Francuske u Britaniju.

Policija u njemačkom gradu Osnabriku saopštila je da je 18 osoba uhapšeno u sjeverozapadnoj i jugozapadnoj Njemačkoj zbog sumnje da su umiješani u organizovano krijumčarenje stranaca.

Rekli su da je više od 900 policajaca izvršilo 36 pretresa u Njemačkoj, a da su slične operacije sprovedene u Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Britaniji.

Više od 28.000 migranata stiglo je u Britaniju preko Lamanša prošle godine, u odnosu na 8.500 u 2020. Desetine njih poginulo je pokušavajući, među kojima je i 27 putnika prepunog čamca koji se prevrnuo u novembru.

Bonus video: