Fatalni udarac za Borisa Džonsona?

Britanski premijer zbog novog skandala koji potresa njegovu administraciju ostao bez podrške ministara finansija i zdravlja

24825 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Britanski ministri finansija i zdravlja podnijeli su juče ostavke što bi moglo označiti kraj za premijera Borisa Džonsona nakon što je pokušao da se izvini za najnoviji skandal koji je pogodio njegovu administraciju.

Ministar finansija Riši Sunak i ministar zdravlja Sadžid Džavid uputili su premijeru pisma o ostavci u roku od nekoliko minuta, u kojima su obojica kritikovali njegovu sposobnost da upravlja administracijom u skladu sa standardima.

Ostavke su uslijedile nakon što se Džonson izvinio zbog kako je kazao greške jer nije znao da je bivši ministar zadužen za pastoralnu njegu nije prikladan za posao u vladi nakon što su protiv njega podnijete tužbe za nedolično seksualno ponašanje, što je najnoviji skandal koji je zahvatio njegovu vladu.

Riši Sunak
Riši Sunakfoto: REUTERS

I Sunak i Džavid su ranije javno podržavali Džonsona tokom brojnih skandala zbog ponašanja njegove administracije i nepovoljnog izvještaja o zabavama u njegovoj kancelariji i rezidenciji u Dauning stritu kojima su prekršena stroga pravila zaključavanja zbog pandemije kovida-19.

Sunak, koji se navodno privatno sukobio sa premijerom zbog trošenja, kazao je: “Odluku da napustim dužnost u trenutku kada svijet pati od ekonomskih posljedica pandemije, rata u Ukrajini i drugih ozbiljnih izazova nijesam lako donio”. “Međutim, javnost sa pravom očekuje da se vlada ponaša prikladno, kompetentno i ozbiljno. Svjestan sam da je ovo možda moja posljednja ministarska dužnost, ali ja vjerujem da se za te standarde vrijedi boriti i zbog toga podnosim ostavku”.

Sadžid Džavid
Sadžid Džavidfoto: REUTERS

Džavid je kazao da su mnogi poslanici i javnost izgubili povjerenje u Džonsonovu sposobnost da upravlja u nacionalnom interesu. “Međutim sa žaljenjem kažem da je i meni jasno da se ta situacija neće promijeniti pod vašom upravom - stoga, vi ste izgubili i moje povjerenje”, napisao je Džavid u pismu Džonsonu.

”Gotov je. Ne treba da produžava agoniju. To je znak nepoštovanja prema kolegama, partiji i svojoj zemlji”, kazao je jedan poslanik iz Konzervativne partije koji je do skoro bio lojalan Džonsonu

Njihove ostavke su uslijedile svega nekoliko minuta nakon što se Džonson u televizijskom obraćanju izvinio zbog imenovanja poslanika Kristofera Pinčera na poziciju koja podrazumijeva pastoralnu njegu u Konzervativnoj partiji. Pinčer je optužen da je dodirivao dvojicu muškaraca u privatnom klubu.

Nakon Pinčerove ostavke prošlog četvrtka, objašnjenje Dauning strita se više puta mijenjalo oko toga koliko je premijer znao o nedoličnom ponašanju Pinčera i kada je za to saznao.

Ranije juče nakon što je jedan bivši vodeći zvaničnik optužio Džonsonov kabinet da laže, portparol premijera je bio primoran da ponovo promijeni priču i kaže da je britanski lider bio obaviješten “na neki način” o slučaju, ali da je zaboravio na to prošle nedjelje.

Za mnoge u vladajućoj partiji, još jedna optužba za laž i objašnjenje o gubitku pamćenja samo je pojačalo nezadovoljstvo Džonsonovom administracijom, za koju pojedini poslanici kažu da je paralizovana jer konstantno mora da se bavi skandalima.

Pojedini konzervativni poslanici ponovo pokušavaju da smijene Džonsona, svega mjesec nakon što je preživio glasanje o povjerenju, dok su drugi apelovali na njegov tim ministara da pokrene proceduru protiv njega.

”Gotov je”, kazao je jedan donedavno Džonsonu lojalan poslanik, koji je želio da ostane anoniman. “Ne treba da produžava agoniju. To je znak nepoštovanja prema kolegama, partiji i svojoj zemlji”.

Još jedan nekada lojalni poslanik se složio sa konstatacijom svog kolege. “Gotovo je. Sada bi me iznenadilo da ostane preko ljeta”.

Britanski mediji navode da Džonson i dalje ima podršku niza ministara, uključujući šeficu diplomatije Liz Tras i ministra odbrane Bena Valasa. Međutim, među poslanicima kruže spekulacije da bi i drugi ministri mogli podnijeti ostavke.

Lider opozicionih laburista Keir Starmer kazao je da su oni koji podržavaju Džonsona saučesnici u načinu na koji je on obavljao svoj posao. “Nakon svega ovoga, skandala i neuspjeha, sada je jasno da ova vlada pada”, kazao je on.

Bonus video: