postaće zamjenik šefa diplomatije

Ukrajinski ambasador napušta Berlin nakon hvalospjeva Banderi

Andrij Melnik biće povučen iz Berlina i postavljen za viceministra spoljnih poslova Ukrajine, prenose mediji. Tome su prethodili njegovi hvalospjevi Stepanu Banderi. Njemačka štampa je podijeljena u komentarima.

3584 pregleda 6 komentar(a)
Ambasada Ukrajine u Njemačkoj, Foto: Shutterstock
Ambasada Ukrajine u Njemačkoj, Foto: Shutterstock

Andrij Melnik će na jesen postati zamjenik šefa diplomatije Ukrajine i tako napustiti mjesto ambasadora u Njemačkoj, doznaju tabloid Bild i Zidojče cajtung. Za sada ukrajinsko Ministarstvo i Melnik nisu komentarisali navode.

Potez dolazi nakon intervjua u kojem je Melnik hvalio ukrajinskog nacionalistu Stepana Banderu čija je organizacija učestvovala u masovnom ubijanju Jevreja i Poljaka tokom Drugog svjetskog rata. Melnik je Banderu opisao kao „borca za slobodu“ i poredio sa Robinom Hudom. Kijev se ogradio od njegovih stavova zvaničnim saopštenjem.

To bi trebalo da bude kraj izleta rječitog Ukrajinca u diplomatski Berlin, gdje je od početka ruske agresije na njegovu zemlju imao posebno mjesto. Nije štedio riječi kritike na račun njemačke politike, tražio je oružje za Ukrajinu umjesto toplih riječi, kancelara Olafa Šolca nazvao „uvrijeđenom mladom“, a intelektualce koji pozivaju Kijev na pregovore – „gubitnicima“.

Još sredinom marta je Melnik na Tviteru, gdje je jako aktivan, napisao da je prinuđen da se bavi „ratnom diplomatijom“ i da se izvinjava svima koje njegove riječi vrijeđaju. „Jednostavno radim svoj posao. Radi se o opstanku Ukrajine, moje domovine“, napisao je tada.

Tihi tonovi se ne čuju u ratu

Ukrajinski novinar Denis Trubeckoj rekao je za njemački javni servis ARD da su u Kijevu svakako svjesni imidža koji Melnik uživa u Njemačkoj kao neko ko polarizuje. Sa jedne strane, nije im drago što jedan intervju ambasadora dovodi do toga da usred rata moraju da gase diplomatske požare recimo na liniji sa Varšavom, koja se smatra bitnim saveznikom.

„Ali vjeruje se da bi bez njegovog zalaganja i medijskog prisustva u Njemačkoj, kao i javnog pritiska koji je vršio bilo još komplikovanije podstaći Njemačku na isporuku oružja“, kaže Trubeckoj.

Na slično ukazuje Špigel u jednom komentaru. Melnik, piše, svakako nije imao rječnik uglađenog diplomate, ali da li bi mu takav rječnik bio od pomoći?

„Da li bi bio pozivan u svaki drugi tok-šou da tamo zastupa pozicije Ukrajine? Da li bi uspio da stvori pritisak koji je na kraju možda vodio tome da njemačka Vlada nakon dugog oklijevanja isporuči oružje?“, pita se u tom komentaru.

I Frankfurter algemajne cajtung navodi da se u „ratu tihi tonovi ne čuju“.

Opoziv ili unaprjeđenje?

Sa druge strane, Noje osnabriker cajtung piše da su Melnikovi ispadi bili štetni i da je to konačno prepoznato u Kijevu. „Tako penetrantno provokativnim nastupom se ne obezbjeđuje solidarnost Njemaca na koju je Kijev upućen u borbi protiv ruskih agresora.“

Opšta je ocjena pak da je Melnik smatranjima o Banderi načinio Ukrajini medveđu uslugu. O tome u komentaru Tagescajtunga piše: „Svojim kultom Bandere je Melnik podrio one koji podržavaju Ukrajinu jer vjeruju u demokratsku Ukrajinu.“

„Ipak, opoziv Melnika ne može da se tumači kao protivljenje njegovom ponašanju jer će on zapravo biti unaprijeđen“, piše dalje u komentaru. „Takva nagrada je neprimerena. Ukrajinski fanovi Bandere idu naruku ruskoj propagandi.“