Više od 50 članova Džonsonove vlade podnijelo ostavke: "Jasno je da Velika Britanija zaslužuje bolje"

Džonson odbija da poklekne, pa je čak smijenio i Majkla Gova, jednog od njegovih najefikasnijih ministara koji je prema izvještajima medija britanskom lideru rekao da treba da podnese ostavku

7090 pregleda 5 komentar(a)
Džonson tokom govora pred poslanicima Donjeg doma britanskog Parlamenta, Foto: Reuters
Džonson tokom govora pred poslanicima Donjeg doma britanskog Parlamenta, Foto: Reuters

Više od 50 ministara napustilo je vladu Velike Britanije za manje od 48 sati, uz poruku da premijer Boris Džonson nije sposoban da bude lider nakon niza skandala. Istovremno desetine u njegovoj Konzervativnoj partiji u otvorenoj su pobuni.

Ipak, Džonson i danas "prkosno" drži vlast uprkos ostavci četvorice najviših ministara i naizgled nezaustavljivoj pobuni, prijeteći tako da parališe britansku vladu, piše Rojters.

Brendon Luis, sekretar za Sjevernu Irsku, jedan je od posljednjih ministara u kabinetu koji je rano jutros podnio ostavku.

"Ne mogu da žrtvujem lični integritet da bih branio ove stvari. Jasno je da naša stranka, poslaničke kolege, volonteri i cijela država zaslužuju bolje", istakao je Luis.

Delegacija visokih ministara i ličnosti iz Džonsonove konzervativne stranke koji nisu u vladi u srijedu su poručili Džonsonu da mora da ode i da dostojanstveno napusti vladu.

Ipak, on je odbio da poklekne, pa je čak i smijenio Majkla Gova, jednog od njegovih najefikasnijih ministara koji je prema izvještajima medija britanskom lideru rekao da treba da podnese ostavku.

Džonson je nekoliko puta ponovio da se neće povući, a sugerisao je da je mandat dobio od skoro 14 miliona birača koji su glasali za konzervativce u decembru 2019.

On kaže da ne bi bilo odgovorno napustiti posao usred ekonomske krize i rata u Evropi.

Najnoviji i najteži udari ka Džonsonu uslijedili su nakon što se on izvinio, kako je rekao, za grešku, jer nije shvatio da je bivši ministar Kris Pinčer nepodoban za posao u vladi nakon što su protiv njega podnijete optužbe za nedolično seksualno ponašanje.

Bio je to samo nastavak višemjesečnih skandala i pogrešnih koraka, uključujući žurke u njegovoj rezidenciji i kancelariji tokom zatvaranja zbog pandemije Kovid-19.

Bonus video: