Prijeteće aluzije Madrida: Možda završite kao oni što su proglasili nezavisnost '34.

Kasadova izjava, kako pišu mediji, očigledno se odnosila na nekadašnjeg predsjednika Katalonije Luisa Kompanisa
14 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.10.2017. 10:48h

Samo 24 sata prije prije obraćanja Karlesa Pudždemona katalonskom parlamentu, prijeteće aluzije upućene su iz vladajuće španske Narodne partije.

"Istorija se ne smije ponoviti. Hajde da se nadamo da se sjutra neće proglasiti ništa zato što će možda oni koji to proglase završe poput onih koji su isto uradili prije 83 godine", kazao je portparol vladajuće španske partije Pablo Kasado.

Očekuje se da će Pudždemon danas u parlamentu proglasiti nezavisnost Katalonije od Španije.

Kasadova izjava, kako pišu mediji, očigledno se odnosila na nekadašnjeg predsjednika Katalonije Luisa Kompanisa, koji je 1934. proglasio "katalonsku državu unutar Španske federalne republike". Kompanis je nakon Španskog građanskog rata morao da pobjegne u Francusku, gdje je kasnije uhapšen i predat španskom režimu. 1940. Kompanis je je optužen za vojnu pobunu i pogubljen.

Kasadovo poređenje izazvalo je nove tenzije između Madrida i Barselone, a osude su stigle od španskih i katalonskih zvaničnika.

Lider partije Podemos, Pablo Iglesijas, optužio je portparola da je "ili neznalica ili neodgovorno provokativan".

Poslanik Hoan Tarda iz Republikanske katalonske ljevice saopštio je da im ne treba podsjećanje na tragediju.

"Da, Pablo Kasado, znamo kako je naš predsjednik Kompanis završio, upucan od strane vojske. Da li te čini srećnim da podsjećaš naš bespomoćan narod na to", tvitnuo je Tarda.

Bonus video: