Vašington šalje dodatno oružje Ukrajini vrijedno 400 miliona dolara

Invazija Rusije na Ukrajinu - 135. dan

58570 pregleda 30 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2022. 00:10h
Završeno
20:49h

Američki predsjednik Džozef Bajden potpisao je novi paket oružane pomoći Ukrajini vrijedan do 400 miliona dolara, u šta će ući i četiri raketna sistema HIMARS i dodatna municija.

Neimenovani visoki zvaničnik SAD rekao je da će, poslije isporuke dodatnih HIMARS-a, ukupan broj tih sistema u Ukrajini biti 12, prenio je Rojters.

20:49h

Turbina potrebna za funkcionisanje gasovoda Sjeverni tok 1 biće isporučena Njemačkoj iz Kanade, piše Rojters.

Iz Kremlja poručuju da će povećati isporuke gasa Evropi ako turbina bude vraćena.

18:41h

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da nastavak korišćenja sankcija protiv Rusije može dovesti do "katastrofalnog" rasta cijena na tržištu energenata i pogoditi domaćinstva širom svijeta.

17:01h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas državnom vrhu Slovenije da meta Rusije nije Ukrajina, već Evropa, i da je cilj Moskve da slomi evropsku stabilnost.

Tokom vanredne sjednice slovenačkog parlamenta, kojoj su uz poslanike prisustvovali i predsjednik i premijer Slovenije, Borut Pahor i Robert Golob, i svi ministri u vladi, Zelenski je kazao da Rusija "preduzima sve političke, ekonomske i lobističke pritiske kako bi osujetila Ukrajinu na međunarodnom planu", ali da u tome ne uspijeva, prenosi agencija HINA.

"Rusija koristi različite instrumente da bi nas uništila. Njena meta nije samo Ukrajina nego Evropa, kao najvažniji cilj. Oni žele da slome Ukrajinu, ali i evropsku stabilnost", rekao je Zelenski putem video veze.

Naveo je da je "jedan od instrumenata ruskog pritiska i gasna kriza koja rezultira nenormalnim cijenama tog energenta" i upozorio da Evropa od Rusije može očekivati i novu migrantsku krizu, kao posljedicu blokade izvoza žitarica iz ukrajinskih luka u Crnom moru prema Africi i Bliskom istoku.

Zelenski, kojem je po okončanju obraćanja upućen dug aplauz, kazao je da je Rusija u Ukrajini "ukrala ili uništila više desetina miliona tona kukuruza i sjemena suncokreta, namjerno izazivajući prehrambenu krizu".

Ukrajina, uprkos tome, "uspostavlja nove koridore za izvoz žita i sirovina" i povezala je svoj elektrosistem s evropskim, a ima i velika skladišta za gas, o čijem bi punjenju pred zimu trebalo što prije razmišljati, naveo je Zelenski.

On je zahvalio Sloveniji na podršci Ukrajini za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i u borbi protiv ruske agresije.

17:01h
15:21h

Situacija u okupiranom ukrajinskom gradu Sjeverodonjecku je na ivici humanitarne katastrofe i grad su opljačkale ruske trupe, saopštio je guverner Luganska Sergej Gajdaj.

On je na Telegramu naveo da je u Sjeverodonjecku uništeno ili oštećeno 80 odsto stambenih objekata, prenosi Al džazira Balkans.

“Po ulasku u grad, Rusi su prvo deportirali dio lokalnog stanovništva, oduzeli im ključeve stanova, a zatim počeli sve da pljačkaju”, kazao je Gajdaj.

On je rekao da je grad na ivici humanitarne katastrofe i da nema vodosnabdijevanja, gasa, ni struje.

“Od kraja februara, okupatori granatiraju infrastrukturne objekte, uništavajući ih gotovo u potpunosti”, naveo je Gajdaj.

15:00h

Zbog odbijanja da se bore u ratu protiv Ukrajine jedan broj ruskih vojnika priveden je u istočnom ukrajinskom regionu Lugansku.

13:08h

Rusija će poraziti ukrajinske snage u cijelom istočnom regionu Donbasa i nije vjerovatno da će se povući sa ogromnog dijela zemlje širom južne obale Ukrajine, rekao je za Rojters ruski ambasador u Londonu.

Od invazije 24. februara, ruske snage su preuzele kontrolu nad velikim dijelom teritorije preko južnog krila Ukrajine iznad Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine, i polako potiskuju ukrajinske snage iz dva pobunjena regiona istočne Ukrajine koje podržava Rusija i koje je priznala kao nezavisne države.

Na pitanje kako bi se sukob mogao završiti, ruski ambasador Andrej Kelin rekao je da će ukrajinske snage biti potisnute iz cijelog Donbasa i da je teško vidjeti da se snage koje podržavaju Rusija i Rusija povlače sa juga Ukrajine.

"Oslobodićemo cio Donbas", rekao je Kelin Rojtersu u intervjuu u svojoj londonskoj rezidenciji gdje je Vinston Čerčil razgovarao o strategiji Drugog svetskog rata sa ambasadorom tadašnjeg sovjetskog lidera Josifa Staljina.

"Naravno da je teško predvidjeti povlačenje naših snaga iz južnog dijela Ukrajine jer već imamo iskustvo da poslije povlačenja počinju provokacije i puca se na sve ljude i sve to."

Prije ili kasnije, rekao je Kelin, Ukrajina će morati da odluči: da sklopi mirovni sporazum sa Rusijom ili da "nastavi da klizi niz ovo brdo" u propast.

11:58h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage te zemlje uništile dva protivbrodska raketna sistema "Harpun", koje je  ukrajinskom regionu Odesa isporučila Velike Britanija.

To je prenio Rojters, ali nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri tu tvrdnju.

Raketni sistemi koji su dizajnirali u SAD jedno su od nekoliko oružja koje su Ukrajini isporučile zemlje NATO otkako je Rusija počela invaziju.

11:40h

Potencijal Rusije je toliko veliki da se samo mali dio koristi "u specijalnoj operaciji" u Ukrajini, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u konferencijskom razgovoru sa novinarima.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je dan ranije da ta zemlja "još nije počela ozbiljne stvari u Ukrajini" i osudio je Zapad da pokušava da je porazi na bojnom polju.

11:16h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je za CNN da Ukrajina ne želi da ustupi bilo koju svoju teritoriju Rusiji, tvrdeći da ustupak ukrajinske teritorije neće biti dio diplomatskih pregovora o miru.

Zelenski
Zelenskifoto: Reuters

"Ukrajinci nisu spremni da daju svoju zemlju, da prihvate da te teritorije pripadaju Rusiji. Ovo je naša zemlja", rekao je Zelenski u ekskluzivnom intervjuu na CNN-u, a prenosi N1.

"Uvijek pričamo o tome i namjeravamo da to dokažemo", dodao je.

Izmjena: 13:13h
09:57h

Američki državni sekretar Antoni Blinken direktno se obratio Rusiji na sastanku ministara spoljnih poslova G20 na Baliju i pozvao Moskvu da pusti ukrajinsko žito u svijet, rekao je zapadni zvaničnik, a prenosi Rojters.

Blinken je govorio na plenarnoj sjednici sastanka, koja je bila fokusirana na prehrambenu i energetsku nesigurnost, dodaje Rojters.

"On se direktno obratio Rusiji riječima - Ukrajina nije vaša zemlja. Njeno žito nije vaše žito. Zašto blokirate luke? Trebalo bi da pustite žito napolje", rekao je neimenovani zvaničnik.

09:26h

Gornji dom ruskog parlamenta zabranio je britanskim diplomatama, uključujući i ambasadora, pristup toj zgradi, javile su ruske novinske agencije, a prenosi Rojters.

08:45h

Šest civila poginulo je u ruskom granatiranju u Donjeckoj oblasti, rekao je načelnik regionalne vojne administracije Pavel Kirilenko, a prenosi ruska Novaja gazeta Evropa.

Prema njegovim riječima, ljudi su stradali u Kramatorsku, Slavjansku, Avdejevki, Seversku, Pokrovskom i Orlovki, a još 21 osoba je povrijeđena.

Kirilenko je dan ranije izvijestio o granatiranju Donjecke oblasti. Tada je, prema njegovim riječima, sedam civila stradalo u vazdušnim napadima.

07:55h

Rusija je spremna da pregovara sa Ukrajinom i Turskom o žitu, ali je nejasno kada bi do tih razgovora moglo doći, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov.

07:53h

Rusija vjerovatno koncentriše opremu na liniji fronta u pravcu Siverska, oko osam kilometara (4,9 milja) zapadno od sadašnje ruske linije fronta, saopštilo je u petak britansko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Ruske snage će vjerovatno pauzirati da bi se popunile prije nego što preduzmu nove ofanzivne operacije u Donjeckoj oblasti, navelo je Ministarstvo odbrane na Tviteru.

Ministarstvo je saopštilo da postoji realna mogućnost da neposredni taktički cilj Rusije bude Siversk, pošto njene snage pokušavaju da napreduju ka svom najvjerovatnijem operativnom cilju, urbanom području Slovjansk-Kramatorsk.

Bonus video: