Njemačka ograničava korišćenje tople vode, prigušuje uličnu rasvjetu i zatvara bazene

Uvoznici gasa i komunalna preduzeća bore se za opstanak dok računi potrošača vrtoglavo rastu

6282 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka zbog galopirajuće energetske krize ograničava korišćenje tople vode, prigušuje uličnu rasvjetu i zatvara bazene.

Enorman rast cijena gasa uslijedio je nakon što je Rusija prošlog mjeseca smanjila snabdjevanje gasom Njemačkoj i tako je gurnula u najgoru energetsku krizu od 1973. godine, piše Financial Times.

Uvoznici gasa i komunalna preduzeća bore se za opstanak dok računi potrošača vrtoglavo rastu, prenosi SEEbiz.

"Situacija je više nego dramatična. Socijalni mir u Njemačkoj u velikoj je opasnosti", rekao je čelnik federacije njemačkih stambenih preduzeća GdW, Axel Gedaschko.

Dok napetosti zbog ruske invazije na Ukrajinu rastu, zvaničnici strahuju da bi se situacija mogla i dodatno pogoršati. Rusija, naime, u ponedjeljak zatvara svoj glavni gasovod prema Njemačkoj, Sjeverni tok 1. Iako je rečeno kako će to trajati deset dana, a kao razlog se navodi planirano održavanje, mnogi u Berlinu boje se kako se isti više nikad neće niti otvoriti.

Njemačka je prošlog mjeseca preduzela ključan korak prema racionalizaciji gasa kad je ministar ekonomije Robert Habeck aktivirao drugu fazu gasa za vanredne situacije.

"Situacija na tržištu gasa je napeta i nažalost, ne možemo garantovati da se neće pogoršati. Moglo bi postati kritično i na to moramo biti spremni", rekao je Habeck i dodao kako se on već sad kraće tušira.

Takođe je apelovao na građane da štede energiju, a mnoge opštine, kao i vlasnici nekretnina odmah su poslušali njegov savjet.

Najveća njemačka firma za nekretnine Vonovia u četvrtak je saopštila kako će svojim stanarima između 23 i šest sati, kada krene sljedeća sezona grijanja, sniziti temperaturu gasnog centralnog grijanja na 17 stepeni Celzijusevih. Kažu kako će se tom mjerom uštedjeti osam odsto na troškovima grijanja.

Stambeno udruženje u saskom gradu Dippoldiswaldeu, u blizini češke granice, ove sedmice otišlo je i korak dalje - odlučilo je, naime, smanjiti snabdjevanje toplom vodom pa se stanari sad njome mogu tuširati između četiri i osam, 11 i 13 sati te 17 i 21 sat.

Bonus video: