Vrućine u Španiji, Portugaliji i Francuskoj, izmjerena i 44 stepena

Sve češća pojava toplotnih talasa direktna je posljedica klimatskih promjena, kažu naučnici, jer se povećava jačina, trajanje i učestalost ispuštanja gasova staklene bašte

3062 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Manje od mjesec dana nakon prošlog toplotnog talasa, živa u termometru se u ponedeljak opet popela na neuobičajeno visoki nivo na Pirinejskom poluostrvu, gdje su izmjerena i 43 Celzijusova stepena, i na jugu Francuske. U Portugaliji izmjerena 44 stepena.

Sve češća pojava toplotnih talasa direktna je posljedica klimatskih promjena, kažu naučnici, jer se povećava jačina, trajanje i učestalost ispuštanja gasova staklene bašte, prenosi N1.

U Španiji je najviša temperatura, 43,3 stepena, izmjerena u Kandeledi, u centralnom dijelu, objavila je španska meteorološka služba Aemet. U drugim gradovima na jugu i u centralnom dijelu, poput Sevilje i Badajoza, izmjerena su 42 stepena.

Ovaj novi toplotni talas, drugi u mjesec dana nakon onoga sredinom juna, “sasvim je neuobičajen” u zemlji gdje visoke temperature ljeti nisu rijetkost, rekao je u ponedeljak Ruben del Kampo, portparol Aemeta.

Toplotni talas je počeo u nedjelju i mogao bi da “potraje devet do deset dana, pa bi tako mogao da bude treći najduži toplotni talas u Španiji od 1975. godine”, rekao je za France Presse.

“Klimatske promjene su uzrok češćih i jačih toplotnih talasa”, dodao je Del Kampo, podsjetivši da se njihov broj udvostručio u zemlji u zadnjih dvanaest godina.

Najteže će biti između utorka i četvrtka, upozorava Aemet koji ipak nije mogao da saopšti da li će biti potučen apsolutni temperaturni rekord zabilježen u Španiji (47,4 stepena izmjerena u Montoru, blizu Kordobe, u avgustu 2021. godine).

U susjednom Portugalu temperatura se za vikend u nekim krajevima popela na 44 stepena. Premda je temperatura u ponedeljak bila nešto niža, 42 stepena se ipak očekuju u okolini Evore, na jugoistoku, navodi nacionalna meteorološka služba koja najavljuje novi porast temperature u utorak i u srijedu.