Ruski novinar novčano kažnjen po zakonu o 'gej propagandi'

Okružni sud u Lefortovu saopštio je da je 35-ogodišnjak kažnjen zbog širenja "propagande netradicionalnih seksualnih odnosa među maloljetnicima", javlja Rojters

1720 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Moskovski sud kaznio je ruskog novinara Jurija Dudu, 12. jula, sa 120.000 rubalja (2.024 dolara) na osnovu zakona koji zabranjuje "propagandu" u prilog gej vezama.

Okružni sud u Lefortovu saopštio je da je 35-ogodišnjak kažnjen zbog širenja "propagande netradicionalnih seksualnih odnosa među maloljetnicima", javlja Rojters.

Bivši sportski izvjestilac Dud, 35, jedna je od najvećih medijskih zvijezda Rusije koja je postala istaknuta oštrih, politički obojenih intervjua i dokumentarnih filmova postavljenih na Jutjub, koga prati preko 10 miliona pretplatnika.

U oktobru prošle godine, Duda je kažnjen sa 100.000 rubalja (1.689 dolara) zbog optužbi za "propagandu droge", nakon što je prokremljanska lobistička grupa zatražila od ruskog ministarstva unutrašnjih poslova da ga ispita.

Rusko ministarstvo pravde je 15. aprila označilo Dudu za "stranog agenta" nakon što se javno suprotstavio ruskom ratu u Ukrajini, koji je nazvao imperijalnom pomamom.

Advokat za ljudska prava Pavel Čikov rekao je da je slučaj protiv Dude zasnovan na intervjuu na Jutjubu iz 2021. koji je vodio sa gej umjetnikom, iako je Čikov rekao da intervju nije bio o homoseksualnosti.

Rusija je od 2013. kriminalizovala "propagandu" netradicionalne seksualne orijentacije prema djeci, kao dio šire konzervativne agende Kremlja.

Prošle nedjelje, predsjednik parlamenta Vjačeslav Volodin pozvao je na potpunu zabranu promovisanja "netradicionalnih vrijednosti" u Rusiji.

Bonus video: