Njemačka najavila prekid kupovine uglja i gasa od Rusije

Kukijes je napomenuo da zbog toga Njemačka ubrzano razvija terminale za prijem tečnog prirodnog gasa (LNG)

6820 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka će od 1. avgusta potpuno prestati da kupuje ugalj od Rusije a od od 31. decembra rusku naftu, izjavio je danas ekonomski pomoćnik njemačkog kancelara Olafa Šolca, Jerg Kukijes.

"Svako ko je upoznat sa istorijom naftovoda Družba, koji je već bio instrument sovjetske imperije u istočnoj Evropi, zna da oslobađanje od ove zavisnosti nije trivijalna stvar, ali je upravo to ono što ćemo postići za nekoliko mjeseci", rekao je on na Sidnejskom energetskom forumu, prenosi TASS.

Prema njegovim riječima, za Njemačku će ključni i veoma težak zadatak u budućnosti biti pronalaženje rješenja za prestanak kupovine gasa iz Rusije.

Kukijes je napomenuo da zbog toga Njemačka ubrzano razvija terminale za prijem tečnog prirodnog gasa (LNG).

On je priznao da SAD i Katar mogu snabdjeti Evropu sa oko 30 milijardi kubnih metara gasa u vidu LNG, što još uvijek nije dovoljno da zamijeni ruski gas.

Sidnej je domaćin Međunarodnog energetskog foruma od 12. do 13. jula, u organizaciji australijske vlade i Međunarodne agencije za energetiku.

Njemu prisustvuju ministri energetike Australije, SAD, Japana, Indonezije, Samoe i Indije, kao i čelnici velikih kompanija koje podržavaju i razvijaju zelene tehnologije i predstavnici poslovne zajednice.

Bonus video: