Konzervativci biraju kandidate koji ulaze u uži krug za premijera Velike Britanije

Bivši ministar finansija Riši Sunak je favorit kladionica, a među preostalim kandidatima su njegov nasljednik Nadim Zahavi i ministarka inostranih poslova Liz Trus

3226 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Konzervativni poslanici glasaće u srijedu, 13. jula, za sužavanje polja od osam kandidata koji se nadaju da će naslijediti Borisa Džonsona na mjestu lidera stranke i premijera, javlja Rojters.

Trojica od 11 početnih izazivača za premijersko mjesto su otpala u utorak pošto nijesu uspjeli da obezbijede dovoljnu podršku svojih kolega.

Bivši ministar finansija Riši Sunak je favorit kladionica, a među preostalim kandidatima su njegov nasljednik Nadim Zahavi i ministarka inostranih poslova Liz Trus.

Manje poznate ličnosti kao što su bivša ministarka za ravnopravnost Kemi Bedenok i mlađa ministarka trgovine Peni Mordant dobile su značajnu podršku drugih visokih poslanika i popularne su među članovima stranke, koje će na kraju odlučiti o pobjedniku.

U srijedu će preostali kandidati morati da obezbijede po 30 glasova od 358 poslanika stranke da bi prošli u sljedeći krug glasanja, dok će kandidat sa najmanje podrške biti eliminisan bez obzira na to.

Glasanje se održava između 12.30 i 14.30 časova po griničkom srednjem vremenu, a rezultat će biti objavljen naknadno.

Ko god da pobijedi suočiće se sa zastrašujućim izazovom dok će morati da ponovo izgradi povjerenje javnosti narušeno nizom skandala u koje je umiješan dosadašnji premijer Boris Džonson - od kršenja pravila o zaključavanju usljed Kovid-19 do imenovanja zakonodavca u vladu uprkos tome što su bili optuženi za nedolično ponašanje.

Britanska ekonomija se suočava sa rastućom inflacijom, visokim dugom i niskim rastom, ostavljajući ljude da se bore sa najvećim pritiskom na svoje finansije u posljednjih nekoliko decenija.

Uz to, zemlja se suočava sa energetskom krizom koju je pogoršao rat u Ukrajini, zbog čega su cijene goriva porasle.

Džonson je prošle nedjelje najavio da će podnijeti ostavku nakon što je više ministara otišlo iz njegove vlade i pošto se suočio sa otvorenim revoltom mnogih poslanika Konzervativne stranke.

Njegovi potencijalni nasljednici su naglasili da će ponuditi integritet i pouzdanost nasuprot tome, ali se suočavaju sa sopstvenim pitanjima, kao što je zašto su podržavali Džonsona tako dugo, dok je Sunak, kao i Džonson, kažnjen zbog kršenja pravila zaključavanja zbog pandemije.

Politički protivnici kažu da su kandidati bili fokusirani samo na dobijanje podrške desnice u korist vladajuće stranke govoreći o smanjenju poreza, a ne baveći se krizom troškova života sa kojom se javnost suočava.

Bonus video: