UN vidi tračak nade u pregovorima o deblokadi ukrajinskih žitarica, novi pregovori u Turskoj

Prema diplomatama izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora išao bi preko obezbijeđenih koridora. Trebalo bi da se poštuje primirje za zone koje se budu koristile, dok bi inspekciju trgovinskih brodova radila Turska uz učešće UN da osigura Rusiji da ne prevoze oružje

22260 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ima tračak nade u pregovorima održanim juče u Istanbulu između Rusije i Ukrajine o oslobađanju žitarica blokiranim u Ukrajini i o olakšanju izvoza ruskih žitarica i đubriva, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

U izjavi za medije Gutereš je izrazio nadu da bi uskoro mogao biti postignut zvanični dogovor, ali da "još nisu stigli do toga", navodeći da ima još da se radi na "tehničkim pitanjima".

Izjave šefa UN date su poslije održavanja sastanka u Istanbulu vojnih delegacija Ukrajine, Rusije i Turske i predstavnika UN. To je bio prvi sastanak Ukrajinaca i Rusa uživo od kraja marta tokom koga su pokušali da postignu sporazum o planu UN da se izvoze blokirane ukrajinske žitarice na svjetska tržišta preko Crnog mora.

Turska je odvojeno saopštila juče da su Rusija i Ukrajina ostvarili dovoljno napretka na jučerašnjim pregovorima o rješavanju spora oko blokade izvoza žitarica iz ukrajinskih luka da mogu da imaju nove razgovore na tu temu "iduće nedjelje".

"Dogovoreno je da se delegacije Rusije i Ukrajine ponovo sastanu u Turskoj iduće nedjelje", rekao je u saopštenju turski minsitar odbrane Hlusi Akar poslije održanog sastanka dvije delegacije na tu temu u Istanbulu danas.

Sporazum o kome pregovaraju Gutereš i dva njegova pomoćnika više od dva mjeseca ima za cilj da se preko Crnog mora izveze oko 20 miliona tona žitarica blokirano u ukrajinskim silosima konkretno u Odesi, na jugu zemlje, i da se za Rusiju olakša njen izvoz žitarica i đubriva.

Moskva tvrdi da sankcije koje su EU i SAD uvele sprječavaju taj izvoz što EU i Vašington demantuju navodeći da njihove mjere ne pogađaju hranu.

De fakto sankcije na to utiču indirektno po pitanju bankarskih plaćanja, osiguranja i logistike.

Prema diplomatama izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora išao bi preko obezbijeđenih koridora. Trebalo bi da se poštuje primirje za zone koje se budu koristile, dok bi inspekciju trgovinskih brodova radila Turska uz učešće UN da osigura Rusiji da ne prevoze oružje.

Isti izvori naveli su da ne bi bilo neophodno izvršiti deminiranje terena pošto postoje rute koje nisu minirane.

Bonus video: