Više od 40 zemalja obavezalo se na koordinaciju u istrazi ratnih zločina u Ukrajini

"Svakim danom raste broj počinjenih ratnih zločina, silovanja, mučenja, pogubljenja bez suđenja, kidnapovanja, prisilnih deportacija, napada na škole, bolnice, igrališta, stambene zgrade, silose za žito, objekte za vodu i plin"

5654 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Više od 40 američkih i evropskih pravosudnih organa složilo se danas da će koordinisati istrage o osumnjičenim za ratne zločine u Ukrajini.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, danas je 45 zemalja na konferenciji u Hagu, sjedištu Međunarodnog krivičnog suda (ICC), potpisalo političku deklaraciju o zajedničkom radu na istragama ratnih zločina u Ukrajini.

Države su takođe obećale 20 miliona eura za pomoć Sudu, kao i kancelariji glavnog tužioca u Ukrajini i naporima Ujedinjenih nacija u podršci.

S obzirom da je sada otvoreno više od 20.000 istraga ratnih zločina i da različite zemlje vode timove, dokazi moraju biti vjerodostojni i organizovani, rekli su zvaničnici.

Ruske snage bombardovale su ukrajinske gradove do temelja i ostavljale tijela na ulicama gradova i sela koje su okupirali. Ukrajina kaže da je poginulo na desetine hiljada civila dok Moskva negira odgovornost.

Američki izaslanik Uzra Zeja je na sastanku rekao da "ruske snage nastavljaju da čine zločine u Ukrajini strašnom jačinom" u trenutku dok se taj sastanak održava.

"Svakim danom raste broj počinjenih ratnih zločina, silovanja, mučenja, pogubljenja bez suđenja, kidnapovanja, prisilnih deportacija, napada na škole, bolnice, igrališta, stambene zgrade, silose za žito, objekte za vodu i plin", izjavio je on.

Komesar za pravosuđe Evropske unije Didier Renders rekao je da su osumnjičeni za ratne zločine i genocid još na slobodi zbog sukoba koji datiraju decenijama unazad u mjestima kao što su Ruanda, Darfur, Sirija, Kongo i Balkan.

Holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra rekao je da je "nekažnjivost ogroman problem".

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan rekao je da postoje razlozi za nadu jer više od 40 država sada traži aktivnosti povodom Ukrajine putem suda.

Krivični sud je poslao najveći terenski tim u svojoj 20-godišnjoj istoriji da istražuje aktivnosti u Ukrajini.

Rusija je povukla svoju podršku Međunarodnom krivičnom sudu 2016. godine nakon što je sud označio rusko zauzimanje i aneksiju poluostrva Krim od Ukrajine 2014. godine oružanim sukobom.

Od invazije 24. februara, ukrajinske vlasti osudile su dvojicu ruskih vojnika za ratne zločine.

Bonus video: