EK će sljedeće nedelje zatražiti od zemalja EU da smanje grijanje i hlađenje javnih zgrada i kancelarija?

Za optimalno korišćenje energenata preporučiće pravila koja zahtijevaju da se javne zgrade zagrijevaju na maksimalno 19 stepeni Celzijusa ili rashlade klima uređajima podešenim na temperaturu ne nižu od 25 stepeni

4728 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Očekuje se da će Evropska komisija sljedeće nedelje zatražiti od zemalja EU da smanje grijanje i hlađenje javnih zgrada i kancelarija kako bi se smanjila ukupna potražnja za gasom, navodi se u dokumentu u koji je uvid imao AFP.

Snabdijevanje ruskim gasom bi moglo da bude potpuno prekinuto i u svojim simulacijama Brisel računa na to da bi ove zime ruski predsjednik Vladimir Putin mogao da koristi gas kao ratno oružje.

Očekuje se da će Komisija podstaći vlade 27 zemalja da postave ograničenja za količinu gasa koji se koristi u javnim zgradama, kancelarijama, raznim komercijalnim objektima, uključujući otvorene terase, prenosi Index.hr.

Za optimalno korišćenje energenata preporučiće pravila koja zahtijevaju da se javne zgrade zagrijevaju na maksimalno 19 stepeni Celzijusa ili rashlade klima uređajima podešenim na temperaturu ne nižu od 25 stepeni.

U dokumentu Komisije, između ostalog, stoji: "Ono što uštedimo ljeti možemo iskoristiti i zimi".

Stručnjaci za energetiku kažu da bi snižavanje termostata za jedan stepen moglo da smanji račun za grijanje zgrade za oko 10 odsto. Zaključuju i da klima-uređaji ionako ne uspijevaju da rashlade prostoriju ako se ne „griju” ispod 20 stepeni, samo uspijevaju da troše energiju pokušavajući.

Preporuka je dio niza mjera koje Brisel istražuje za smanjenje potrošnje gasa u EU.

„Imamo prostora da za jednu trećinu smanjimo mogući uticaj izazvan prekidom snabdijevanja“, navodi se u dokumentu koji bi trebalo da bude objavljen 20. jula i koji bi u međuvremenu mogao da bude izmijenjen.

Računaju da bi 11 milijardi kubnih metara gasa moglo direktno da se uštedi smanjenjem prekomjernog grijanja i hlađenja. Još 10-11 milijardi moglo bi da se „uštedi” smanjenjem upotrebe u raznim industrijama, koje su ionako usporile proizvodnju zbog skoka cijena.

Dokument dalje poziva vlade EU da uvedu obavezujuća ograničenja za grijanje i hlađenje tamo gdje je "tehnički izvodljivo i sprovodljivo".

Komisija navodi i da se tokom "gasne zime" - od oktobra do marta "mogu postići velike uštede uvođenjem alternativnih izvora toplote", kao i kampanjama za uštedu energije koje bi pozvale građane da ove zime smanje grijanje za jedan stepen Celzijusa. .

Takozvani "zaštićeni" potrošači energije, odnosno domaćinstva, predstavljaju samo 37 odsto ukupne potrošnje gasa u EU. Simulacije pokazuju da bi ovi potrošači bili posljednji koji bi bili ozbiljno pogođeni iznenadnim prekidima u snabdijevanju gasom. Stoga je najviše napora usmjereno na elektrane i industrije koje koriste ogromne količine gasa.

Kao ohrabrenje, Brisel poziva vlade EU da uspostave tzv "aukcijske sisteme" za obeštećenje industrijskih potrošača koji pristaju da smanje potrošnju gasa.

Ako slučajno dođe do potpunog prekida isporuke ruskog gasa od jula pa nadalje, zemlje EU bi mogle da obnove samo 65-71 odsto svojih rezervi gasa prije zime, smatra Komisija.

O ostalim predlozima Komisije za uštedu energije trebalo bi da se raspravlja na sastanku u Briselu 26. jula, na kome bi trebalo da učestvuju svi ministri energetike zemalja Evropske unije.

Bonus video: