Pojačani ruski napadi na Ukrajinu u posljednja 24 sata, stradalo najmanje 16 civila

142. dan ruske invazije na Ukrajinu

36598 pregleda 26 komentar(a)
Detalj iz Dnjepra, Foto: Reuters
Detalj iz Dnjepra, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2022. 22:02h
Završeno
21:26h

Rusija je saopštila da će njene snage pojačati vojne operacije u Ukrajini u "svim operativnim oblastima" dok nastavlja da bombarduje gradovime u napadima u kojim Kijev kaže da je poslednjih dana stradalo desetine ljudi.

Rakete su tokom noći pogodile grad Čuhujev na sjeveroistoku zemlje u oblasti Harkov, pri čemu su poginule tri osobe, uključujući 70-godišnju ženu, a tri su ranjene, rekao je regionalni guverner Oleh Sinehubov, prenosi Rojters.

Na jugu, više od 50 ruskih raketa Grad pogodilo je grad Nikopolj, na rijeci Dnjepar, ubivši dvije osobe koje su pronađene u ruševinama, rekao je guverner regiona Valentin Rezničenko.

Ukrajina je saopštila da je najmanje 40 ljudi ubijeno u takvim napadima na urbana područja u posljednja tri dana.

Rusija kaže da je gađala vojne ciljeve.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je vojnim jedinicama da intenziviraju svoje operacije kako bi spriječile ukrajinske udare na istočnu Ukrajinu i druge oblasti koje drži Rusija, gdje bi, kako je rekao, Kijev mogao da pogodi civilnu infrastrukturu ili stanovnike.

16:11h

Rusija je pojačala napade na Ukrajinu gdje je u posljednja 24 sata prijavljeno 16 civilnih žrtava, saopštili su ukrajinski zvanični izvori, prenosi AP.

Najmanje tri civila su ubijena i tri su ranjena u ruskom raketnom napadu na grad Čugujev na sjeveru Ukrajine, izjavio je danas šef regionalne policije.

Rakete na Čugujev, 120 kilometara od granice, vjerovatno su ispaljene sa ruske teritorije.

"Četiri ruske rakete, vjerovatno ispaljene iz okoline Belgoroda noćas oko 3.30 su pogodile stambenu zgradu, školu i administrativne zgrade", napisao je zvaničnik na Fejsbuku.

U susjednoj Sumskoj oblasti jedan civil je poginuo, a najmanje sedam ih je ranjeno u ruskoj minobacačkoj i artiljerijskoj vatri na tri grada i sela nedaleko od ruske granice, naveo je regionalni guverner jutros na Telegramu.

Sedam civila je ubijeno a 14 ranjeno u posljednja 24 sata u gradovima u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ministar odbrane Sergej Šojgu dao "naredbu da se dalje pojačaju aktivnosti jedinica u svim operacionim zonama".

Novi ruski napadi pogodili su sjever, istok i jug Ukrajine. Proteklih dana, u ruskom bombardovanju posebno je pogođen Harkov, a ukrajinski zvaničnici i lokalna vojna komanda smatraju da je ubrzo moguć novi ruski napad na taj grad.

Ukrajinske snage odbile su tokom noći napada na strateški važan put između Lisičanska i Nahmuta, objavio je guverner Luganska Serhij Hajdaj na društvenoj mreži Telegram.

Izmjena: 16:57h
12:33h

Ruske oružane snage uništile su fabriku u ukrajinskom gradu Dnjepru koja je proizvodila djelove za balističke rakete Točka-U, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane u subotu.

Kako prenosi Rojters, ruske snage su takođe oborile tri ukrajinska aviona i dva helikoptera, saopštilo je ministarstvo.

11:07h

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio je ruskim vojnicima da pojačaju napade na jugu i u središnjoj Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da je Šojgu posjetio vojne trupe Yug i Center u Ukrajini koje učestvuju u, kako je saopšteno, ”specijalnoj vojnoj operaciji”.

”On je dao potrebna uputstva za jačanje djelovanja grupa u svim operativnim područjima kako bi se isključila mogućnost da kijevski režim pokrene masovne raketne i topničke udare širom Donbasa i u drugim regionima”, kaže se u saopštenju, prenosi Večernji list.

10:49h

Dvije osobe su poginule u Nikopolju u subotu kada je teško rusko granatiranje pogodilo grad na jugu Ukrajine, saopštile su službe za vanredne situacije i regionalni guverner, prenosi Rojters.

Spasioci su izvukli tijela dvije osobe u ruševinama, saopštila je Hitna pomoć. Regionalni guverner Dnjepropetrovska Valentin Rezničenko rekao je da je Rusija na taj grad ispalila 53 rakete.

09:16h

Jutros su se i u Kijevu oglasile sirene za vazdušnu opasnost, javlja Rojters.

Agencija javlja da je gađan i Dnjepar.

Ukrajinski zvaničnici naveli su da je Odesa takođe raketirana.

09:08h

Ruska vojska je rasporedila raketne lansere na lokaciji nuklearne elektrane u Zaporožju, na jugu Ukrajine, odakle izvodi napade na oblast Nikopolj, izjavio je šef Energoatoma Petro Kotin, kompanije koja je operator centrale.

"Ruski okupatori su postavili raketne sisteme na teritoriji nuklearke Zaporožje i odatle udaraju na Nikopoljski okrug", naveo je juče na Telegramu Kotin.

On je dodao da je situacija kod elektrane izuzetno napeta i da tenzije rastu iz dana u dan.

"Okupatori tamo dovoze mehanizaciju, uključujući i raketne sisteme kojima su već gađali preko Dnjepra i na teritoriju Nikopolja", 80 kilometara jugozapadno od Zaporožja, rekao je Kotin.

On je naveo da se 500 ruskih vojnika i dalje nalazi na lokaciji fabrike.

Bonus video: