Smrtonosni šumski požari šire se Mediteranom

Svijet se već zagrijao za oko 1,1 stepen Celzijusa od početka industrijske ere i temperature će nastaviti da rastu osim ako vlade širom svijeta ne naprave oštre rezove u emisiji ugljenika

21540 pregleda 6 komentar(a)
Šumski požar u gradu Alaurin el Grande na jugu Španije, Foto: Reuters
Šumski požar u gradu Alaurin el Grande na jugu Španije, Foto: Reuters

Hiljade vatrogasaca nastavljaju borbu sa požarima u Portugalu, Španiji i Francuskoj, dok toplotni talas ne pokazuje znake popuštanja, piše BBC.

Vlasti u Portugalu saopštile su da je najmanje 238 ljudi umrlo od vrućine tokom ove sedmice.

U sjevernom Portugalu pilot je poginuo kada se njegov kanader srušio u području Foz Koa, blizu granice sa Španijom.

Požari haraji i na jugozapadu Francuske, u regionu Žironda, gdje je evakuisano više od 12.000 ljudi.

Toplotni talasi postali su češći, intenzivniji i traju duže zbog klimatskih promjena.

Svijet se već zagrijao za oko 1,1 stepen Celzijusa od početka industrijske ere i temperature će nastaviti da rastu osim ako vlade širom svijeta ne naprave oštre rezove u emisiji ugljenika.

Francuska meteorološka služba prognozirala je za danas temperaturu do 41 stepen u dijelovima juga zemlje, a novi toplotni rekordi predviđaju se za ponedjeljak.

U subotu veče u još 22 regiona, uglavnom duž atlantske obale, proglašena je visoka narandžasta uzbuna.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanin rekao je da je u požarima do sada uništeno 10.000 hektara zemlje i pohvalio "izuzetnu hrabrost" vatrogasaca.

FOTO U požarima u Francuskoj uništene velike šumske površine

Od utorka su temperature porasle do 47 stepeni Celzijusa u Portugalu i iznad 40 u Španiji.

U Portugalu se, prema prognozama, očekuje da će se temperature kretati iznad 40 stepeni Celzijusa, prije nego naredne sedmice padnu.

FOTO Sa akcije gašenja požara u Leiriji

Žarišta požara u Portugalu su sjeveroistočno od grada Porta. Požari su ove godine uništili 30.000 hektara zemlje - najveću površinu od ljeta 2017., kada je Portugal pretrpio razorne požare u kojima je poginulo oko 100 ljudi.

U južnoj Španiji, turisti na plaži u Toremolinosu gladali su velike oblake dima kako se dižu u brdima, gdje je nekoliko aviona gasilo požar.

FOTO Požari bukte širom Španije

Pogođeni su i drugi dijelovi Mediterana. U Italiji je vlada proglasila vanredno stanje u isušenoj dolini rijeke Po - najduža rijeka u zemlji na nekim mjestima tek da postoji.

U Grčkoj, vatrogasci se bore sa požarima u području Feriza, oko 50 kilometara jugoistočno od Atine.

U sjevernom Maroku nekoliko sela je evakuisano zbog požara. Jedno selo je potpuno uništeno u oblasti Ksar El Kebir, a najmanje jedna osoba je poginula u požaru.