Danonoćni pregovori o prekidu štrajka sindikata pilota i SAS-a

Većina pilota SAS-a u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj napustila je 4. jula dijalog nakon što su propali pregovori o uslovima povezanima s planom spašavanja skandinavskog prevoznika

3286 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Avio prevoznik SAS i sindikati pilota nastavili su razgovore o novim kolektivnim ugovorima u nedjelju nakon pregovora tokom noći, rekao je sindikalni predstavnik novinarima dok je štrajk ušao u 14. dan.

Većina pilota SAS-a u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj napustila je 4. jula dijalog nakon što su propali pregovori o uslovima povezanima s planom spašavanja skandinavskog prevoznika.

Strane su se u srijedu vratile za pregovarački sto u glavnom gradu Švedske, prenio je Rojters.

SAS, čiji su glavni vlasnici Švedska i Danska, borio se s konkurencijom s niskim cijenama godinama prije nego što je pandemija pogodila industriju. Treba privući nove ulagače i osigurati finansiranje u prelaznom periodu. Vlasnici navode da se prvo moraju smanjiti troškove kako bi postigli te ciljeve.

Piloti SAS Scandinavia prošle sedmice su rekli da bi pristali na ograničena smanjenja plata i nepovoljnije uslove, ali je SAS rekao da ponuđeni ustupci nisu dovoljni da provede plan spašavanja najavljen u februaru.

Sindikati takođe zahtijevaju da se piloti koji su ostali bez posla tokom pandemije ponovno zaposle u SAS Scandinavia umjesto da se moraju takmičiti na konkursima sa vanjskim kandidatima za poslove pod manje atraktivnim uslovima u nedavno stvorenom SAS Linku i SAS Connectu sa sjedištem u Irskoj.

U subotu je posrednik rekao da su strane postigle napredak, ali značajna pitanja tek treba riješiti.

Avioprevoznik je u četvrtak objavio da je štrajk uzrokovao 2.550 otkazivanja letova, utječući na 270.000 putnika i koštajući ga između 94 i 123 milijuna dolara. Švedska vlada je rekla da više neće davati gotovinu.

Za nedjelju su 164 leta SAS-a ili 62% planiranih otkazana, prema podacima platforme za praćenje letova FlightAware. Piloti SAS Linka i SAS Connecta nisu u štrajku.

Bonus video: