Bugarska i Sjeverna Makedonija potpisale Protokol o dobrosjusjedskim odnosima

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Teodora Genčovska je, na konferenciji za medije, rekla da je Bugarska država koja najsnažnije podržava evropsku integraciju Sjeverne Makedonije i Albanije.

4383 pregleda 5 komentar(a)
Osmani i Genčovska, Foto: Screenshot/Youtube
Osmani i Genčovska, Foto: Screenshot/Youtube

Ministri spoljnih poslova Sjeverne Makedonije i Bugarske Bujar Osmani i Teodora Genčovska potpisali su danas u Sofiji Protokol za implementaciju Sporazuma o dobrosusjedskim odnosima.

Protokol bi trebalo da bude uvod u normalizaciju odnosa i otvaranje puta Sjevernoj Makedoniji u pregovorima sa Evropskom unijom (EU).

Genčovska je, na konferenciji za medije, rekla da je Bugarska država koja najsnažnije podržava evropsku integraciju Sjeverne Makedonije i Albanije.

“Želim im uspjeh na putu koji su dugo vremena željeli. Nadam se da će zajedničkim snagama i uz našu podršku stići u EU", izjavila je Genčovska, prenosi Bugarska novinska agencija BTA.

Ona je kazala da Bugarska ne odstupa od stava u pogledu službenog jezika Sjeverne Makedonije, dodajući da u potpunosti poštuju odluku Narodne skupštine po kojoj Bugarska ne priznaje taj jezik.

“Ostalih 26 zemalja članica ima svoje stavove i ne možemo ih obavezati da prihvate naš stav, ali bugarska pozicija je zagarantovana u cijelom pregovaračkom okviru", istakla je Gencovska.

Osmani je izrazio nadu da će se od danas otvoriti novo poglavlje u odnosima dvije države.

"Za nas je istorijska prilika da nakon 17 godina statusa kandidata, Sjeverna Makedonija već sljedećeg dana dobije priliku da počne pregovore sa EU, čime počinje posljednja faza našeg pristupnog procesa”, rekao je Osmani.

Bonus video: