Kuleba: Tri načina da se obnovi mir - oružje Ukrajini, sankcije i odgovornost za Rusiju

Invazija Rusije na Ukrajinu - 144. dan

65384 pregleda 30 komentar(a)
Kuleba, Foto: Reuters
Kuleba, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.07.2022. 22:52h
Završeno
22:51h

Ministri spoljnih poslova Evropske unije (EU) postigli su danas dogovor da izdvoje dodatnih 500 miliona eura za snabdjevanje Ukrajine oružjem, ukupno 2,5 milijardi od početka ruske invazije 24. februara.

"Na sastanku ministara inostranih poslova EU postignut je politički dogovor o petoj tranši vojne pomoći Ukrajini", saopštila je švedska šefica diplomatije An Linde, prenosi Slobodna Evropa.

Novac bi trebalo da pomogne EU da nastavi da kupuje opremu i zalihe za ukrajinsku vojsku, uključujući i oružje za koje blok kaže da bi trebalo da se koristi za odbranu.

Pravila EU obično zabranjuju da se sedmogodišnji budžet koristi za finansiranje vojnih operacija, ali je takozvani Evropski mirovni fond, koji ima limit od pet milijardi eura, van budžeta i može da se koristi za vojnu pomoć.

21:38h

Oružane snage Ukrajine saopštile su da je 943 civila, uključujući 216 djece, evakuisano sa okupiranih teritorija u Harkovskoj oblasti, javio je Kijev Independent.

Kako se dodaje u evakuaciji su učestvovali vlast i dobrovoljci, rekao je guverner Harkovske oblasti Oleg Sinjehubov.

19:39h

Emine Džaparova, prva zamjenica ministra vanjskih poslova Ukrajine, objavila je video na kojem se, kako navodi, Ukrajinci u Mikolajivu bore sa požarima na žitnom polju, koje je izazvao napad Rusije.

Istovremeno, na drugoj strani žitnog polja ljudi nastavljaju da rade na proizvodnji.

19:00h

Gasovod u blizini hidroelektrane Kahovka u ukrajinskom Hersonu (regionu koji trenutno kontrolišu ruske snage) oštećen je u udaru ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je u ponedjeljak TASS, pozivajući se na regionalne uprave, prenosi Rojters.

Portparol ukrajinskog državnog sistema "Naftogas" rekao je da nema neposrednih dokaza da je razvoj događaja u Hersonskoj oblasti uticao na tranzit ruskog prirodnog gasa u Evropu, dodaje Rojters.

18:22h

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je danas Evropsku uniju (EU) da pošalje još oružja Kijevu i da uvede dodatne sankcije Rusiji.

On je kazao da se obratio ministrima EU u Savjetu za spoljne poslove.

"Moja ključna poruka je: oružje Ukrajini, sankcije i odgovornost za Rusiju - to su tri načina da se obnovi mir, poboljša bezbjednost i zaštiti stabilnost u Evropi", objavio je Kuleba na Tviteru, prenio je CNN.

On se zahvalio na 500 miliona eura vojne pomoći i pozvao na dodatnu biletaralnu vojnu pomoć.

Govoreći o dodatnim sankcijama Rusiji Kuleba je tražio da se uvede energetski embargo, ograniči cijena nafte i zabrane svi ruski TV kanali.

On je, kako se navodi, ohrabrio države EU da podrže Specijalni sud za zločin agresije na Ukrajinu.

17:01h

Rusija je angažovala plaćenike privatnog vojnog preduzeća "Vagner" da pojača svoje redovne trupe koje se bore na liniji fronta u Ukrajini, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane.

Proruske trupe u ukrajinskom gradu Lisičansku
Proruske trupe u ukrajinskom gradu Lisičanskufoto: Reuters

U svom dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka, navodi se da je "Vagner" grupa smanjila svoje standarde zapošljavanja i počela da zapošljava osuđenike i pojedince koji su prethodno bili na crnoj listi, prenosi Dojče vele.

Britanski zvaničnici su rekli da će ova promjena, zajedno sa ograničenom obukom koja se daje novim regrutima "veoma vjerovatno uticati na buduću operativnu efikasnost grupe i smanjiti njenu vrijednost kao oslonac redovnim ruskim snagama".

Činjenica da je šef Vagnera, Jevgenij Prigožin, nedavno dobio visoki nacionalni orden za svoj vojni učinak, takođe bi mogla da pogorša tenzije između ruske vojske i grupe plaćenika, navodi se u ažuriranju.

Izmjena: 18:25h
13:07h

Strani partneri treba da povećaju svoju finansijsku podršku Ukrajini kako bi pomogli zemlji da održi finansijsku stabilnost tokom rata sa Rusijom, rekao je u ponedeljak savjetnik kancelarije ukrajinskog predsjednika Timofij Milovanov, prenosi Rojters.

Milovanov je rekao da trenutni iznos kredita i druge pomoći nije dovoljan za finansiranje potreba države, koje su značajno porasle zbog rata dok su prihodi opali.

12:40h

Turbina koja se šalje u Rusiju za gasovod Sjeverni tok trebalo je da bude korišćena tek od septembra, rekao je portparol njemačkog ministarstva ekonomije, što znači da njeno odsustvo ne može biti pravi razlog za smanjenje tokova gasa, prenosi Rojters.

List Komersant je ranije u ponedeljak objavio da je Kanada poslala turbinu u Njemačku 17. jula avionom nakon što su radovi na popravci završeni.

11:28h

Šest osoba je poginulo u ruskom granatiranju grada Torecka u Donjeckoj oblasti u istočnoj Ukrajini u ponedeljak, saopštila je Državna služba za vanredne situacije, prenosi Rojters.

Spasioci su izvukli pet tijela iz ruševina dvospratne kuće, a još jedna osoba je preminula u bolnici, navodi se na Fejsbuku.

Rusija, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu u, kako se naziva, specijalnom vojnom operacijom, poriče da je namjerno gađala civile.

11:02h

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se zabranjuje korištenje digitalne imovine, poput kriptovaluta i NFT-ova, za plaćanje robe i usluga.

Osim toga, novim zakonom je propisano da kripto mjenjačnice i pružaoci usluga odbiju transakcije u kojima se digitalni prenosi mogu tumačiti kao oblik plaćanja.

Zakonom je zabranjeno prenošenje ili prihvatanje digitalne finansijske imovine kao naknade za prenesenu robu, izvedene radove, pružene usluge, kao i bilo koji drugi način plaćanja digitalnom finansijskom imovinom.

Centralna banka Rusije pozvala je već prije na potpunu zabranu kriptovaluta. To se najvjerovatnije nije dogodilo jer se rusko Ministarstvo finansija protivilo toj ideji i smatralo da je potrebno dopustiti razvoj kripto tehnologije. Za deset dana zakon će stupiti na snagu i učiniće plaćanje kriptovalutom nezakonitim u zemlji.

Međutim, Rusi i dalje mogu ulagati u kriptovalute poput Bitcoina i vjerovatno smiju nastaviti da ih rudare.

08:29h

Britanska vojna obavještajna služba saopštila je u ponedeljak da je Rusija koristila privatnog vojnog izvođača Vagnera za jačanje svojih snaga na liniji fronta u sukobu u Ukrajini, prenosi Rojters.

Vagner snižava standarde regrutovanja i zapošljava osuđenike i osobe koje su se ranije nalazile na crnoj listi, što potencijalno utiče na rusku vojnu efikasnost, saopštilo je Ministarstvo odbrane u obavještajnom izvještaju.

08:07h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dao je instrukcije vojsci da da prioritet uništavanju ukrajinskog raketnog i artiljerijskog naoružanja dugog dometa, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Rojters.

Šojgu
Šojgufoto: Reuters

Kijev kaže da je izveo niz uspješnih napada na 30 ruskih čvorišta za logistiku i municiju, koristeći nekoliko višestrukih raketnih sistema koje je nedavno isporučio Zapad.

Izmjena: 17:05h

Bonus video: