Potpisan sporazum: EU uvozi duplo više gasa iz Azerbejdžana

Ranije danas ruska kompanija Gasprom proglasila je "višu silu u isporuci gasa" u Evropu za najmanje jednog velikog potrošača počevši od 14. juna. Izvor agencije Rojters je naveo da se pismo odnosi na snabdijevanje gasom Njemačke preko gasovoda Sjeverni tok 1

21800 pregleda 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija potpisala je memorandum o razumijevanju sa Azerbejdžanom da udvostruči uvoz azerbejdžanskog prirodnog gasa na najmanje 20 milijardi kubnih metara godišnje do 2027. godine.

"Danas, ovim novim Memorandumom o razumijevanju, otvaramo novo poglavlje u našoj energetskoj saradnji sa Azerbejdžanom, ključnim partnerom u našim naporima da se udaljimo od ruskih fosilnih goriva", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

EU traži alternativne dobavljače Rusiji zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Azerbejdžan već povećava isporuke prirodnog gasa EU sa 8,1 milijarde kubnih metara u 2021. na očekivanih 12 milijardi kubnih metara u 2022. godini, saopštila je Komisija.

Ranije danas ruska kompanija Gasprom proglasila je "višu silu u isporuci gasa" u Evropu za najmanje jednog velikog potrošača počevši od 14. juna. To se navodi u pismu u koje je uvid imala agencija Rojters.

U pismu se navodi da Gasprom nije mogao da ispuni svoje obaveze snabdiijevanja zbog "vanrednih" okolnosti koje su van njegove kontrole.

Izvor agencije Rojters je naveo da se pismo odnosi na snabdijevanje gasom Njemačke preko gasovoda Sjeverni tok 1.

Bonus video: