Borelj: EU se sprema i za nimalo laku situaciju da Rusija prekine isporuku gasa, Putin računa s demokratskim zamorom

Na pitanje novinara kako se gleda na raspravu u EU da i samoj Uniji prijeti sve veća šteta od sankcija EU Rusiji, Borelj je uzvratio da to nije tačno, pogotovo kad je riječ o skoku cijena nafte, objasnivši uz pomoć grafikona da su cijene nafte upravo pale kad je EU uvela sankcije Moskvi

4381 pregleda 3 komentar(a)
Borelj, Foto: Screenshot/Youtube
Borelj, Foto: Screenshot/Youtube

Evropska unija (EU) se sprema i za "nimalo laku situaciju da Rusija prekine isporuku gasa" i zato se čeka šta će biti 21. jula kad treba da se okonča remont glavnog gasovoda Sjeverni tok 1, izjavio je danas u Briselu visoki predstavnik EU Žozep Borelj po završetku zasjedanja šefova diplomatija Unije.

Borelj je to rekao kad u EU vlada vidljiva zabrinutost šta će se dogoditi poslije 21. jula budući da je ruska kompanija Gasprom saopštila da iz Kanade još nije stigla remontovana ključna oprema za nastavak rada Sjevernog toka 1, a neke članice Unije upozoravaju da će u njihovim privredama nastati kolaps ako stane dotok ruskog gasa.

Na pitanje novinara kako se gleda na raspravu u EU da i samoj Uniji prijeti sve veća šteta od sankcija EU Rusiji, Borelj je uzvratio da to nije tačno, pogotovo kad je riječ o skoku cijena nafte, objasnivši uz pomoć grafikona da su cijene nafte upravo pale kad je EU uvela sankcije Moskvi.

On je prihvatio ocjenu da je došlo do svjetskog skoka cijena hrane, energije i vještačkog đubriva, ali ponovio stav EU da krivicu za to snosi "rat koji vodi (ruski predsjednik Vladimir) Putin".

Borelj je naglasio da "Putin računa s demokratskim zamorom" unutar Unije, ali je predočio da "Evropska unija mora izdržati u podršci Ukrajini, jer nema drugog izlaza".

Rat koji vodi Rusija u Ukrajini je, po njegovim riječima, prijetnja i samoj demokratiji u EU i zato će Unija nastaviti ekonomsku podršku i pomoć u oružju Ukrajini.

Na pitanje novinara kako EU misli da obezbijedi devet milijardi eura obećanih Ukrajini za makroekonomsku podršku, visoki predstavnik EU je odgovorio da su članice EU već izdvojile 500 miliona eura za dodatne isporuke oružja, kao i milijardu eura za makroekonomsku pomoć Kijevu, a da se razmatra kako obezbijediti dodatnih osam milijardi eura za budžetske troškove ukrajinske vlade.

Bonus video: