Ukrajina zatražila od Zapada preciznije artiljerijske sisteme

Invazija Rusije na Ukrajinu - 145. dan

34418 pregleda 46 komentar(a)
Detalj iz Odese, Foto: Reuters
Detalj iz Odese, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.07.2022. 22:23h
Završeno
21:55h

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov pozvao je danas Zapad da obezbijedi preciznije artiljerijske sisteme, rekavši da bi ti sistemi omogućili kontraofanzivu protiv ruskih vojnika.

SAD su od sredine juna isporučile nekoliko preciznih artiljerijskih sistema Himars sa dometom od 80 kilometara, a najavile su nastavak isporuke.

"Ti sistemi su nam omogućili da uništimo oko 30 komandnih mjesta i skladišta municije", rekao je Reznikov u obraćanju Atlantskom savjetu u Vašingtonu.

"To je značajno smanjilo napredovanje Rusa i veoma smanjilo intenzitet njihove artiljerijske vatre. Tako da funkcioniše. Zahvalni smo našim partnerima", dodao je ukrajinski ministar tražeći još takvog oružja.

Prema njegovim riječima, za efikasnu kontraofanzivu bi bilo potrebno najmanje 100 sistema Himars.

"To bi moglo da promijeni igru na bojnom polju", rekao je Reznikov koji je takodđe pozvao na isporuku sistema većeg dometa - između 100 i 150 kilometara - kako bi ruski vojnici bili odsečeni od svog sistema podrške.

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena odbila je ranije da isporuči baš takvo oružje, strahujući da bi Ukrajina mogla da ga upotrebi za gađanje ciljeva unutar ruske teritorije, potencijalno gurajući zapadne zemlje u direktni sukob sa Moskvom.

14:39h

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija očekuje nastavak pregovora o bezbjednom prolazu ukrajinskih pošiljki žitarica preko Crnog mora u bliskoj budućnosti, prenijela je ruska državna novinska agencija TASS, a prenosi Rojters.

TASS je citirao Peskova koji je rekao da je Rusija spremna da učini sve kako bi osigurala da ukrajinsko žito može da stigne na svjetska tržišta.

12:09h

Ukrajina je sposobna da nanese značajne gubitke ruskim snagama, zahvaljujući prilivu savremenog zapadnog oružja koje polako mijenja ravnotežu na bojnom polju, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je rekao da je 1.028 naselja u Ukrajini oslobođeno od ruskih snaga, a 2.621 još je pod ruskom kontrolom.

zelenski
zelenskifoto: Reuters

Zelenski je naveo da su ukrajinske snage uspjele da nanesu značajne logističke gubitke okupatorima, zbog čega je ruskoj vojsci sve teže da drži položaje na osvojenoj teritoriji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Korak po korak, napredujemo, prekidamo snabdijevanja okupatora, identifikujemo i neutralizujemo kolaboracioniste. Perspektiva je očigledna: ukrajinska zastava biće u svim našim gradovima i selima”, kazao je Zelenski.

On je dodao da je samo pitanje vremena.

Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Valerij Zalužnij rekao je da pravovremeni dolazak artiljerije većeg dometa, kao što je američki sistem HIMARS, pomaže u promijeni situacije na bojnom polju.

On je kazao da su uspjeli da stabilizuju situaciju, koja je, kako je naveo, složena, intenzivna, ali potpuno kontrolisana.

"Važan faktor koji doprinosi našem zadržavanju odbrambenih linija i položaja je pravovremeni dolazak M142 HIMARS, koji izvode precizne udare na neprijateljske kontrolne točke, skladišta streljiva i goriva", rekao je Zalužnij.

Lider Ukrajinskog savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Oleksij Danilov kazao je da je danas potpuno drugačija situaciju nego prije mjesec.

“Sada smo, zahvaljujući činjenici da od naših partnera dobijamo dovoljno oružja, uspostavili određeni paritet na određenim pozicijama", naveo je Danilov.

Portparol vojne uprave Odese Serhij Bratčuk kazao je da su ruske rakete pogodile taj lučki grad i da je ranjeno šest osoba, uključujući jedno dijete.

Ranije je u ruskom granatiranju grada Toretsk na istoku Ukrajine poginulo šest osoba.

12:05h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su njene snage uništile skladišta municije u južnoj Odeskoj oblasti Ukrajine u kojima je bilo skladišteno oružje koje su Kijevu isporučile Sjedinjene Američke Države (SAD) i evropske zemlje, prenosi Rojters.

Nije navedeno koliko je depoa uništeno niti koje oružje se tamo nalazilo.

11:27h

Od početka ruske agresije na Ukrajinu poginulo 353 djece, objavila je Verhovna Rada (Parlament) ove zemlje.

Dodaje se da je 1.019 djece je povrijeđeno.

08:29h

Ruske snage su nastavile sa bombardovanjem gradova širom Ukrajine, uz intenzivno granatiranje Sumija na sjeveru, kasetne bombe usmjerene su na Mikolajiv i raketni napad na Odesu na jugu, saopštile su vlasti u utorak, prenosi Rojters.

Nakon što nije uspjela da zauzme glavni grad Kijev na početku invazije 24. februara, Rusija je prešla na kampanju razornog bombardovanja kako bi učvrstila i proširila svoju kontrolu nad jugom i istokom Ukrajine.

Ukrajina kaže da su ruske snage pojačale udare sa velike udaljenosti na ciljeve daleko od fronta, ubivši veliki broj civila.

Moskva kaže da pogađa vojne ciljeve.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija tokom petomjesečnog sukoba ispalila više od 3.000 krstarećih projektila i bezbroj artiljerijskih granata.

07:46h

Britanska vojna obavještajna služba saopštila je danas da se Rusija bori da održi efektivnu ofanzivnu borbenu moć od početka svoje invazije na Ukrajinu i da problem vjerovatno postaje sve akutniji, prenosi Rojters.

"Pored toga što se bave ozbiljnim nedostatkom osoblja, ruski planeri se suočavaju sa dilemom između raspoređivanja rezervi u Donbasu ili odbrane od ukrajinskih kontranapada u jugozapadnom Hersonskom sektoru", navodi Ministarstvo odbrane u obavještajnom izvještaju.

Ukrajinska vojska u Donbasu
Ukrajinska vojska u Donbasufoto: Reuters

Ministarstvo je takođe dodalo da iako Rusija još uvijek može da ostvari dalje teritorijalne prednosti, njihov operativni tempo i brzina napredovanja će vjerovatno biti veoma spori.

Izmjena: 08:03h
07:45h

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan razgovaraće o izvozu žitarica iz Ukrajine na sastanku 19. jula u Teheranu, rekao je Putinov savjetnik, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Putin će se danas u Teheranu sastati i sa vrhovnim iranskim liderom ajatolahom Alijem Hameneijem, što je prvo putovanje šefa Kremlja izvan zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza (SSSR) od početka invazije na Ukrajinu.

Juri Ušakov, Putinov spoljnopolitički savetnik, rekao je 18. jula da će Putinovi razgovori sa Erdoganom takođe uključivati plan za deblokiranje pošiljki ukrajinskog žita, citirale su ga ruske novinske agencije.

Rusija je zauzela neke crnomorske luke i bombardovala druge, uključujući Odesu, dok je Ukrajina minirala prilaze nekim svojim lukama kako bi ih zaštitila od ruskog napada.

Pregovori između Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija navodno su blizu dogovora koji će omogućiti da pošiljke žita počnu kretati kroz luke.

Planirano je da se ruski i ukrajinski pregovarači sastanu sa diplomatama UN-a i Turske u Istanbulu 20. jula kako bi razgovarali o mogućem sporazumu.

Bonus video: