pristanak da se potpiše novi sporazum

Postignut sporazum SAS i sindikata pilota: Završen štrajk

Gotovo hiljadu pilota počelo je štrajk 4. jula zbog smanjenja plata koje je uprava tražila u okviru plana restrukturiranja uvedenog da bi firma preživjela, i protiv odluke kompanije da ne zaposli ponovo pilote otpuštene tokom pandemije kovida-19

2222 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Skandinavska aviokompanija SAS i sindikati pilota objavili su danas da su postigli sporazum i time okončali dvonedjeljni štrajk koji je koštao kompaniju u teškoćama između devet i 12 miliona dolara dnevno.

"Poslije 15 dana štrajka SAS i sindikati pilota SAS Skandinavija postigli su sporazum. Strane su se složile oko novih kolektivnih ugovora za 5,5 godina, i kompanija SAS Skandinavija nastaviće letove prema redovnom planu što je prije moguće", saopštio je SAS poslije pregovora koji su trajali juče cio dan i završeni su jutros.

Švedsko udruženje pilota (SPF) saopštilo je da su piloti SAS-a pristali da potpišu novi sporazum sa kompanijom i da će štrajk biti završen.

Gotovo hiljadu pilota počelo je štrajk 4. jula zbog smanjenja plata koje je uprava tražila u okviru plana restrukturiranja uvedenog da bi firma preživjela, i protiv odluke kompanije da ne zaposli ponovo pilote otpuštene tokom pandemije kovida-19.

Prema SPF-u 450 pilota će biti ponovo zaposleno u skladu sa novim dogovorom.

Prošle nedjelje generalni direktor kompanije Anko van der Verf upozorio je da bi produženi štrajk prijetio uspješnom sprovođenju stečajnog postupka kompanije i na kraju njenom preživljavanju.

Prema procjenama kompanije desetog dana štrajka, obustava rada je već koštala SAS između jedne i 1,3 milijarde švedskih kruna (94 do 123 miliona dolara) sa otkazivanjem više od 2.500 letova.

Štrajk je takođe imao znatan uticaj na mogućnost uspjeha plana restrukturiranja početog u februaru, upozorio je direktor.

SAS zapošljava gotovo 7.000 ljudi, uglavnom u tri skandinavske zemlje (Šveska, Norveška, Danska) i pokušava da sprovede dokapitalizaciju od milijardu eura da bi došao do svježeg novca.