U trci za lidera britanskih konzervativaca ostala četiri kandidata, Sunak u prednosti

Iako je u trećoj rundi glasanja za naslednika odlazećeg premijera i lidera konzervativaca Borisa Džonsona dobio najviše glasova, Sunak je i dalje daleko od pobjede

8515 pregleda 1 komentar(a)
Riši Sunak, Foto: REUTERS
Riši Sunak, Foto: REUTERS

U trci za lidera britanske Konzervativne stranke, koji će automatski postati i premijer, danas su ostala četiri kandidata, među kojima je trenutno u prednosti doskorašnji ministar finansija Riši Sunak (Rishi).

Iako je u trećoj rundi glasanja za naslednika odlazećeg premijera i lidera konzervativaca Borisa Džonsona dobio najviše glasova, Sunak je i dalje daleko od pobjede.

Poslanici Konzervativne stranke danas će ponovo glasati, a potom i sjutra, poslije čega će u trci ostati dva kandidata za čelo stranke i vlade. U svakoj rundi glasanja kandidat sa najmanje glasova biće eliminisan iz trke.

Sunak će gotovo izvjesno ući u posljednju rundu, a za njegovog protivkandidata bori se troje istaknutih konzervativaca, šefica diplomatije Liz Tras (Liz Truss), ministarka trgovine Peni Mordant (Penny Mordaunt) i bivša državna sekretarka za rodnu ravnopravnost Kemi Bejdnok (Badenoch).

U jučerašnjoj trećoj rundi glasanja, Sunaka je podržalo 115 konzervativnih poslanika, Mordant je dobila 83 glasa, Tras 71, a Bejdnok 58. I Tras i Bejdnok imaju šanse da uđu u finalnu rundu, ali za to moraju da pridobiju pristalice izbačenih kandidata.

Kada u trci ostanu dva kandidata, o novom lideru neće odlučivati poslanici Konzervativne stranke, nego svih 180.000 njenih članova. Ime pobjednika, odnosno novog britanskog premijera, biće objavljeno 5. septembra.

Džonson je 7. jula objavio da se povlači sa čela vlade i partije, nakon što je ostavku podnijelo oko 50 članova vlade, nezadovoljno njegovim odbijanjem da se povuče poslije više skandala. Među njima je bio i Sunak, koji je ostavku podnio dva dana prije Džonsona.

Žestoka kampanja za Džonsonovog nasljednika razotkrila je duboke podjele u Konzervativnoj stranci na kraju njegove vladavine. Sunak se našao na meti oštrih napada partijskih saboraca jer je povećao poreze da bi umanjio ekonomsku štetu izazvanu pandemijom koronavirusa i ratom u Ukrajini.

Bonus video: