Sjeverni tok 1 od sjutra ponovo u pogonu?

Rusija bi, kako navodi Rojters, mogla ponovo početi da isporučuje gas preko gasovoda mada u značajno smanjenom kapacitetu

14363 pregleda 6 komentar(a)
Postrojenje Sjevernog toka 1 u Lubminu u Njemačkoj, Foto: Rojters
Postrojenje Sjevernog toka 1 u Lubminu u Njemačkoj, Foto: Rojters

Očekuje se da će isporuke ruskog gasa preko Sjevernog toka 1 biti ponovo pokrenute u četvrtak nakon završetka redovnog servisiranja, kazala su za Rojters dva izvora upoznata sa planovima za izvoz.

Gasovod, preko kojeg se isporučuje više od trećine ruskog prirodnog gasa Evropskoj uniji, nije radio deset dana zbog redovnog godišnjeg održavanja.

Izvori, koji su željeli da ostanu anonimni zbog osjetljivosti teme, kazali su za Rojters da će gasovod početi sa radom na vrijeme, ali smanjenim kapacitetom u odnosu na oko 160 miliona kubnih metara dnevno, koliko je inače isporučivao. Eneregtski gigant Gazprom, koji je pod kontrolom Kremlja, smanjio je izvoz gasa tom rutom na 40 odsto kapaciteta prošlog mjeseca, navodeći kao razlog kašnjenje vraćanja turbine koju kompanija Simens servisira u Kanadi.

"Oni (Gazprom) će se vratiti na nivo zabilježen prije 11. jula", kazao je jedan od izvora britanske agencije govoreći o količinama gasa koje se očekuju da stignu preko Sjevernog toka 1 od četvrtka.

Referentni holandski mjesečni ugovor TRNLTTFMc1 pao je za 3% nakon što što je Rojters objavio da će se isporuke obnoviti u četvrtak.

Ranije juče, vrijednost ugovora je rasla pošto je "Volstrit žurnal" objavio da Evropska komisija ne očekuje da će gasovod ponovo pokrenuti nakon održavanja.

Sjeverni tok 1 koji se proteže preko Baltičkog mora do Njemačke je u fokusu od kako je Rusija poslala vojsku u Ukrajinu 24. februara u okviru onoga što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Zapad optužuje Rusiju, najvećeg svjetskog izvoznika gasa i drugog najvećeg snabdjevača naftom, da koristi svoje energetske zalihe kao sredstvo zastrašivanja.

Rusija je odbacila te optužbe, tvrdeći da je pouzdan snabdjevač energijom.

U pismu datiranom na 14. jul, Gazprom je međutim naveo da se retroaktivno poziva na "višu silu" za zalihe od 14. jula, što je pravna klauzula koja znači da ne može garantovati isporuku gasa zbog vanrednih okolnosti.

List "Komerasnt" je u ponedjeljak objavio, pozivajući se na upućene izvore, da je Kanada 17. jula avionom poslala turbinu za Sjeverni tok 1 ka Njemačkoj nakon što je popravka završena.

Iz Simensa nijesu željeli za Rojters da komentarišu ove navode. Jedan od izvora kazao je juče za Rojters da će turbina vjerovatno biti instalirana do 21. jula.

Njemačko ministarstvo ekonomije saopštilo je u ponedjeljak da ne može da pruži detalje o tome gdje se nalazi turbina.

Međutim portparol ministarstva kazao je da je turbina zamo zamjenski dio koji je trebalo da se koristi tek od septembra, što znači da njeno odsustvo ne može biti pravi razlog za smanjenje isporuka prije servisiranja.

Bonus video: