Lavrov: Cilj Rusije više nije samo Donbas, već i druge teritorije

Invazija Rusije na Ukrajinu - 146. dan

44522 pregleda 38 komentar(a)
Antonivski most, Foto: Printscreen Twitter/TASS
Antonivski most, Foto: Printscreen Twitter/TASS
Ažurirano: 20.07.2022. 22:15h
Završeno
18:39h

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba zatražio je danas više oružja i dodatne sankcije poslije objave Moskve o proširenju ofanzive u Ukrajini.

"Rusi hoće krv, ne pregovore. Pozivam sve partnere da pojačaju sankcije protiv Rusije i da ubrzaju isporuku oružja Ukrajini, napisao je Kuleba na Tviteru.

On je reagovao na objavu njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova da se Moskva neće isključivo koncentrisati na istok Ukrajine i da pregovori između dvije zemlje nemaju "nikakvog smisla" u sadašnjoj situaciji.

"Priznanja ruskog ministra spoljnih poslova o svom snu da zauzme dodatnu ukrajinsku teritoriju dokazuju da Rusija odbacuje diplomatiju i koncentriše se na rat i teror", rekao je ukrajinski ministar.

Moskva bombarduje gradove širom Ukrajine i bilježi napredak posljednjih nedjelja na istoku te zemlje.

17:30h

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da su se geografski zadaci "specijalne operacije" u Ukrajini promijenili i da oni sada ne obuhvataju samo teritoriju Donbasa, već i niz drugih teritorija.

12:22h

Ruska novinska agencija TASS objavila je na Tviteru video ošetećenog mosta Antonivski u Hersonskoj oblasti. Rusija tvrdi da je ovaj most u regionu koji sada Moskva kontroliše granatiran od strane Ukrajine.

12:16h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je lanser protivbrodskih raketa "Harpun" američke proizvodnje uništen u ukrajinskoj oblasti Odesa, prenosi Rojters.

Ukrajina je u maju počela da dobija rakete "Harpun" iz Danske kao dio širih pošiljki zapadnog oružja Kijevu.

Rojters navodi da nije mogao odmah da potvrdi ove informacije.

08:34h

Most Antonivski u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine teško je oštećen nakon ukrajinskog granatiranja, javio je TASS, a prenosi Rojters.

Taj region nalazi se pod kontrolom Rusije.

"Most će vjerovatno biti zatvoren za saobraćaj", dodaje TASS, pozivajući se na regionalne vlasti koje je postavila Rusija.

07:37h

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko saopštio je jdanas da su ruske snage ispalile višestruke raketne sisteme na Nikopolj, ubivši dvije osobe, prenosi Kijev indipendent.

Kako se navodi, povrijeđeno je devet osoba, među kojima četvoro djece, od kojih je najmlađe imalo samo tri godine.

U napadu su takođe uništene tri kuće i oštećeno oko 10.

07:31h

Rusija priprema teren za aneksiju ukrajinske teritorije i postavlja nelegitimne zvaničnike u područja koja kontroliše, saopšteno je u utorak iz Bijele kuće, prenosi Glas Amerike.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je na konferenciji za novinare da se Rusi pripremaju da postave zvaničnike bliske Moskvi, uspostave rublju kao valutu i primoraju stanovnike da se prijave za rusko državljanstvo.

Takođe je dodao da Rusija pokušava da preuzme kontrolu nad predajnicima.

Kirbi je takođe najavio da će Sjedinjene Američke Države (SAD) narednih nekoliko dana objaviti novi paket oružja Ukrajini, koja se bori protiv ruske ofanzive na istoku.

Očekuje se da će nova vojna pomoć obuhvatiti pokretne raketne lansere, kao što su HIMARS, i municiju za višestruke raketne sisteme, kao i artiljerijsku municiju, prenosi agencija Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

07:30h

Ruska ofanziva u ukrajinskom regionu Donbas nastavlja da ostvaruje minimalne dobitke dok ukrajinske snage drže liniju, saopštila je u srijedu britanska vojna obavještajna služba, prenosi Rojters.

Ukrajinska vojska u Donbasu
Ukrajinska vojska u Donbasufoto: Reuters

Antonovski most preko rijeke Dnjepar koji su udarile ukrajinske snage vjerovatno je još uvijek upotrebljiv, objavilo je britansko ministarstvo odbrane na Tviteru.

"Veoma je vjerovatno da će most ostati upotrebljiv – ali to je ključna ranjivost za ruske snage", dodaje ministarstvo u redovnom biltenu.

Bonus video: