Njemačke željeznice će prevoziti ukrajinske žitarice

Iz Njemačke već idu vozovi natovareni sa pomoći za Ukrajinu i planirano je da teretni vozovi utovaruju žito na povratku

2745 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njemačke nacionalne željeznice Deutsche Bahn planiraju pokrenuti usluge teretnih vozova za prevoz ukrajinskog izvoza žitarica u njemačke luke za utovar na brodove, saopšteno je iz ove kompanije.

Žitarice će se dovoziti željeznicom u njemačke luke, uključujući Rostock, Hamburg i Brake, navode iz Deutshce Bahna.

Detalji o kapacitetu nisu dati, ali je planirano nekoliko vozova sedmično, koji će uglavnom preuzimati ukrajinsko žito u Rumuniji.

Iz Njemačke već idu vozovi natovareni sa pomoći za Ukrajinu i planirano je da teretni vozovi utovaruju žito na povratku.

Ukrajinski poljoprivredni izvoz iznosio je oko 2,5 miliona tona u junu u odnosu na do šest miliona tona žitarica mjesečno prije nego što je Rusija napala zemlju u februaru ove godine.

Agencije UN upozorile su da nedostatak ukrajinskog žita, koje obično ide na Bliski istok i Afriku, prijeti glađu i masovnom migracijom u "razmjerama bez presjedana".

Veći dio trenutnog ukrajinskog izvoza žitarica se kamionima i riječnim brodovima premješta u susjedne zemlje, uključujući Rumuniju i Poljsku, radi ukrcaja na okeanske brodove. Međutim, zbog različite širine ukrajinskih željezničkih pruga većina vozova EU se ne može koristiti unutar Ukrajine.

Ukrajina hitno treba da izveze žito jer njena žetva počinje ovog ljeta, a farmeri se suočavaju s nedostatkom skladišnih kapaciteta, uz nadu da bi se razgovori o uspostavljanju sigurnog okeanskog koridora u Crnom moru za ukrajinski izvoz mogli nastaviti ove sedmice, javlja Reuters.

Bonus video: