Španija i Portugalija protiv predloga da članice EU smanje upotrebu prirodnog gasa

Španija i Portugalija se protive obaveznom smanjenju upotrebe prirodnog gasa, uz obrazloženje da su slabo energetski povezane sa ostatkom Evrope i da koriste veoma malo ruskog gasa u poređenju sa drugim članicama EU poput Njemačke i Italije

3398 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Španija i Portugalija su se danas oštro usprotivile predlogu Evropske komisije da članice EU smanje upotrebu prirodnog gasa za 15 odsto zbog mogućnosti da Rusija u potpunosti obustavi isporuku tog energenta.

Vlade u Madridu i Lisabonu, koje su obično veoma privržene Briselu, saopštile su da neće podržati jučerašnji predlog predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koji će ministri energetike članica EU razmatrati u utorak.

Predlog predviđa da članice u početku dobrovoljno smanjuju upotrebu prirodnog gasa, ali Evropska komisija želi da uvede kao obavezu smanjenje od 15 odsto, za slučaj vanredne energetske situacije širom EU tokom zime.

Španija i Portugalija se protive obaveznom smanjenju upotrebe prirodnog gasa, uz obrazloženje da su slabo energetski povezane sa ostatkom Evrope i da koriste veoma malo ruskog gasa u poređenju sa drugim članicama EU poput Njemačke i Italije.

Španska ministarka za ekološku tranziciju Tereza ​​Ribera rekla je da će vlada u Madridu braniti evropske vrijednosti, ali da "neće prihvatiti žrtvovanje u vezi sa pitanjem o kojem joj nije dozvoljeno ni da iznese stav".

Zamjenik portugalskog ministra za životnu sredinu i energiju Žoao Galamba kazao je da je predložena mjera "neodrživa i nesrazmjerna".

Sve zemlje EU, kao i mnoge države širom svijeta, bore se sa visokom inflacijom izazvanom rastom cijena energije, dijelom zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Španija se u junu oslanjala na gas za 27 odsto svoje električne energije, dok je za 48 odsto koristila obnovljive izvore. Španija je ove godine svega 10 odsto gasa uvezla iz Rusije, dok je iz SAD dobila 34 odsto, iz Alžira 25 odsto, a iz Nigerije 14 odsto.

Bonus video: