Zelenski: Ukrajina ima za prodaju žitarice u vrijednosti od oko 10 milijardi dolara

148. dan ruske invazije na Ukrajinu

61159 pregleda 40 komentar(a)
Volodimir Zelenski, Foto: Reuters
Volodimir Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.07.2022. 21:46h
Završeno
21:43h

Ukrajina ima žitarice u vrijednosti od oko 10 milijardi dolara na raspolaganju za prodaju nakon sporazuma potpisanog sa Rusijom o deblokadi zaliha, a takođe će imati priliku da proda trenutnu žetvu, rekao je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

"Ovo je još jedna demonstracija da Ukrajina može da izdrži rat", rekao je on u večerašnjem obraćanju.

Oko 20 miliona tona prošlogodišnje žetve biće izvezeno nakon zaključenja, kako je rekao, važnog posla, dodao je Zelenski.

16:40h

Rusija i Ukrajina potpisale su sporazum o ponovnom otvaranju izvoza žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka u okviru sporazuma za koji su generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekli da će pomoći u ublažavanju globalne prehrambene krize.

15:25h

Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije potpisali su u danas u Istanbulu sporazum o izvozu žita, prenose RIA Novosti, dok će ruska strana svoj sporazum potpisati u 16:30 po lokalnom vremenu.

13:25h

Sve "provokacije" Rusije oko sporazuma o ponovnom otvaranju ukrajinskih luka za izvoz žitarica naići će na vojni odgovor, rekao je u petak savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak, prenosi Rojters.

"1. Ukrajina ne potpisuje nikakve dokumente sa Rusijom. Potpisujemo sporazum sa Turskom i UN i preuzimamo obaveze prema njima. Rusija potpisuje ogledalni sporazum sa Turskom i UN", napisao je Podoljak na Tviteru prije očekivane ceremonije potpisivanja u Istanbulu.

„2. Nema pratnje transporta ruskim brodovima i prisustva ruskih predstavnika u našim lukama. U slučaju provokacija, hitan vojni odgovor.

3. Sve inspekcije transportnih brodova vršiće zajednički timovi u turskim vodama ukoliko zatreba.“.

13:08h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu viđen je na televiziji uživo kako je u petak stigao u Istanbul, gdje će Rusija i Ukrajina kasnije potpisati sporazum o olakšavanju izvoza žitarica, prenosi Rojters.

Šojgu će takođe održati bilateralni sastanak sa svojim turskim kolegom Hulusijem Akarom, javila je agencija RIA Novosti, pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane.

12:51h

Više cijene gasa biće prenijete na potrošače od septembra ili oktobra, izjavio je u petak njemački kancelar Olaf Šolc, prenosi Rojters.

Njemačka će takođe sljedeće godine pokrenuti reformu socijalnih davanja i postojaće zakonska zaštita za građane koji imaju problema sa plaćanjem računa za energiju, rekao je on na konferenciji za novinare u Berlinu.

12:04h

Kremlj je u petak odbacio navode da je ključna turbina za gasovod Sjeverni tok 1 između Rusije i Njemačke zaglavljena u tranzitu.

Rojters je u četvrtak izvijestio da Rusija do sada nije dala zeleno svetlo za transport turbine nazad u Rusiju, pozivajući se na dva izvora, što je Kremlj okarakterisao kao "besmislicu".

11:33h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je na putu za Tursku kako bi prisustvovao ceremoniji potpisivanja sporazuma kojim se dozvoljava nastavak ukrajinskog pomorskog izvoza žitarica, javlja Rojters.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu takođe će prisustvovati ceremoniji koja će označiti prvi korak ka ublažavanju globalne krize hrane koju je izazvala invazija Moskve na njenog susjeda.

Ukrajina i Rusija su među najvećim svjetskim izvoznicima hrane, a ukrajinske luke, uključujući i glavno čvorište Odesu, blokirala je ruska crnomorska flota.

10:48h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da su njegove snage uništile četiri raketna sistema HIMARS koje su isporučile Sjedinjene Američke Države (SAD) između 5. i 20. jula.

„Četiri lansera i jedno transportno vozilo za višestruke lansirne raketne sisteme (HIMARS) proizvedene u SAD su uništene“, navodi se u dnevnom brifingu, prenosi Rojters.

10:14h

Ruske snage se vjerovatno približavaju drugoj najvećoj ukrajinskoj elektrani Vuhlehirska, 50 kilometara sjeveroistočno od Donjecka, saopštila je u četvrtak britanska vojna obavještajna služba, prenosi Rojters.

"Rusija daje prioritet zauzimanju kritične nacionalne infrastrukture, kao što su elektrane“, navodi britansko ministarstvo odbrane u redovnom biltenu.

Bonus video: