"Ruski projektili pogodili region Kirovograd, tri osobe poginule"

Ruska invazija na Ukrajinu - 149. dan

48501 pregleda 31 komentar(a)
Detalj iz Odese, Foto: Reuters
Detalj iz Odese, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2022. 22:27h
Završeno
22:22h

Tri osobe su poginule kada je 13 ruskih projektila u subotu pogodilo vojni aerodrom i željezničku infrastrukturu u centralnom ukrajinskom regionu Kirovograd, rekao je regionalni guverner, prenosi Rojters.

Dvojica radnika obezbjeđenja su ubijena u trafostanici, rekao je guverner Andrij Rajkovič na televiziji.

Poginuo je i jedan ukrajinski vojnik, a devetoro je ranjeno.

Guverner je kasnije rekao da je u napadu ranjeno 19 ljudi, ali nije razjasnio da li je riječ o vojnicima ili civilima.

Rajkovič je rekao da su napadi poremetili električnu mrežu i da je jedan okrug regionalne prijestonice Kropivnjicki ostao bez elektrićne energije.

20:28h

VIDEO Anti-ratni satirični crtani film: Kina napada Rusiju da je spasi od fašizma

16:28h

Dvoje Amerikanaca poginulo je u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbas, saopćio je u subotu 23. jula američki Stejt department, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U Donbasu bjesne borbe nakon što je Rusija usmjerila napade na to područje, nekoliko mjeseci nakon početka invazije na Ukrajinu.

Ukrajina je uspostavila međunarodnu legiju za dobrovoljce, iako Stejt department nije potvrdio jesu li poginuli američki državljani bili u Ukrajini u borbene svrhe, piše AFP.

"Možemo potvrditi nedavnu smrt dvoje američkih državljana u regiji Donbas u Ukrajini. U kontaktu smo s porodicama i pružamo svu moguću konzularnu pomoć", rekao je portparol Stejt departmenta.

Američki predsjednik Džozef Bajden i Stejt department upozorili su američke građane da ne putuju u Ukrajinu kako bi ratovali.

Budući da su mnogi strani borci poslani na prve linije ratišta, postojao je stalni priliv izvještaja o pojedincima koji su ubijeni, zarobljeni ili nestali.

Potvrđeno je da su do sada najmanje dva Amerikanca ubijena u ruskoj invaziji.

Moskva je potvrdila da bi se još dvojica Amerikanaca, obojica bivši vojnici koji su u junu zarobljeni na istoku Ukrajine, mogli suočiti s pogubljenjem.

Dvojicu Britanaca i jednog Marokanca zarobljene u borbama osudile su proruske vlasti na smrt u tzv. Narodnoj Republici Donjeck, dijelu istočne Ukrajine koji je pod kontrolom Moskve.

16:10h

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je danas da su ruski zvaničnici rekli Ankari da Moskva "nema nikakve veze" sa udarima na ukrajinsku luku Odesa, prenosi Rojters.

"U našem kontaktu sa Rusijom, Rusi su nam rekli da nemaju apsolutno nikakve veze sa ovim napadom i da veoma pažljivo i detaljno ispituju to pitanje", rekao je Akar u saopštenju.

"Činjenica da se takav incident dogodio odmah nakon jučerašnjeg sporazuma nas je zaista zabrinula", dodao je on.

16:03h

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da je za svaku osudu raketni napad ruskih snaga na ukrajinsku luku Odesa, dan nakon potpisanog sporazuma o deblokadi izvoza žitarica.

"Udariti na metu koja je ključna za izvoz žitarica dan nakon potpisivanja sporazuma u Istanbulu za svaku je osudu", naveo je na Tviteru Borelj.

On je dodao da je napad na Odesu još jedan pokazatelj da Rusija ne poštuje međunarodno pravo i obaveze.

Ruske rakete gađale su danas crnomorsku luku, a ukrajinska strana je saopštila da će Moskva snositi odgovornost za neuspjeh sporazuma o deblokadi izvoza žitarica.

15:57h

Ruske rakete pogodile su danas fabriku za preradu žitarica u luci Odesa, izjavio je portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ignat.

Granatirana je luka Odesa, posebno dio luke iz kojeg se otprema žito, rekao je Ignat za agenciju Frans pres.

On je dodao da su ukrajinske snage oborile dvije rakete, a da su dvije pogodile infrastrukturu u luci gdje je bilo žita.

Ruske snage gađale su Odesu dan poslije potpisivanja sporazuma u Istanbulu o deblokadi izvoza žitarica.

Ukrajinska strana je saopštila da će Moskva snositi odgovornost za neuspeh tih sporazuma.

Izmjena: 16:12h
15:55h

Evropskoj uniji (EU) potrebna je nova strategija u ratu u Ukrajini jer sankcije protiv Moskve ne funkcionišu, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

15:17h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je ruski raketni udar na luku Odesa pokazao da će Moskva pronaći načine da ne sprovede dogovor o žitu koji je postignut sa Ujedinjenim nacijama, Turskom i Ukrajinom.

"Ovo dokazuje samo jednu stvar - bez obzira šta Rusija kaže i obeća, ona će naći načina da to ne sprovede", rekao je Zelenski u video snimku objavljenom na Telegramu.

Nešto ranije ukrajinska vojska je objavila da u granatiranju nisu uništena skladišta žitarica.

15:11h

Dvije ruske rakete koje su danas pogodile luku Odesa nisu izazvale značajnu štetu, javila je televizija "Suspilne", citirajući ukrajinsku vojsku.

Rojters prenosi da su pogođene pumpna stanica, a granatiranje je izazvalo mali požar koji je oštetio kuće oko luke, rekla je portparolka vojne komande na jugu Ukrajine Natalija Humenjuk.

Skladište žitarica nije pogođeno, dodala je ona. Nema prijavljenih žrtava.

13:34h

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš "nedvosmisleno osuđuje" napade u subotu na ukrajinsku luku Odesa, rekao je portparol UN, dodajući da su se sve strane u rusko-ukrajinskom ratu obavezale na dogovor u petak o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka.

„Ovi proizvodi su očajnički potrebni za rješavanje globalne krize sa hranom i ublažavanje patnje miliona ljudi u nevolji širom svijeta“, rekao je portparol UN-a Farhan Hak u saopštenju.

„Puna implementacija od strane Ruske Federacije, Ukrajine i Turske je imperativ."

12:33h

Američka ambasadorka u Kijevu rekla je da Moskva treba da odgovara za, kako je rekla, „nečuveni” ruski udar na lučki grad Odesu u subotu, javlja Rojters.

Ruske rakete pogodile su infrastrukturu u Odesi dan nakon što su Rusija i Ukrajina, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, potpisale sporazum o ponovnom otvaranju crnomorskih luka i nastavku izvoza žitarica.

„Kremlj nastavlja da od hrane pravi oružje. Rusija mora da odgovara“, napisala je na Tviteru američka ambasadorka Bridžit Brink.

12:03h

Ukrajina je pozvala Ujedinjene nacije i Tursku da osiguraju da Rusija ispuni svoje obaveze iz sporazuma o bezbjednom koridoru za izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, saopštilo je u subotu Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Ruske rakete pogodile su infrastrukturu u ukrajinskoj luci Odesa u subotu, dan nakon što su Rusija i Ukrajina, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, potpisale sporazum o ponovnom otvaranju crnomorskih luka za nastavak takvog izvoza.

11:52h

Ruske rakete pogodile su infrastrukturu u ukrajinskoj luci Odesa u subotu, dan nakon što su Rusija i Ukrajina potpisale sporazum o ponovnom otvaranju crnomorskih luka kako bi se nastavio izvoz žitarica, saopštila je ukrajinska vojska, prenosi Rojters.

„Neprijatelj je krstarećim raketama „Kalibr“ napao morsku trgovačku luku Odesa; dvije rakete su oborile snage PVO, dvije su pogodile infrastrukturu luke“, napisala je Operativna komanda Jug na Telegramu.

11:16h

Evropskoj uniji je potrebna nova strategija o ratu u Ukrajini jer sankcije Moskvi nisu dale rezultate, izjavio je u subotu mađarski premijer Viktor Orban, javlja Rojters.

Strategija treba da ima za cilj mir umjesto pobjede u ratu, rekao je Orban u govoru u Rumuniji.

08:39h

Trinaest ruskih projektila pogodilo je u subotu vojni aerodrom i željezničku infrastrukturu u centralnoj ukrajinskoj oblasti Kirohovrad, ubivši i ranivši više ljudi, rekao je lokalni guverner.

Guverner Andrij Rajkovič napisao je na Telegramu da su spasilačke ekipe na mjestima udara i da je jedan mali okrug glavnog grada regiona, Kropivnjicki, zbog napada ostao bez struje.

08:37h

Teške borbe vode se u posljednjih 48 sati dok su ukrajinske snage nastavile ofanzivu na Rusiju u provinciji Herson, zapadno od rijeke Dnjepar, saopštila je britanska vojna obavještajna služba.

Ruske snage koriste artiljerijsku vatru duž rijeke Ingulec, pritoke Dnjepra, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

"Linije snabdijevanja ruskih snaga zapadno od rijeke su sve više ugrožene", navodi ministarstvo u obaveštajnom izvještaju.

Dodaje se da su dodatni udari Ukrajine izazvali dodatnu štetu na ključnom Antonovskom mostu, iako je Rusija sprovela privremene popravke.

Bonus video: