Berbok odbija povratak obaveznog vojnog roka u Njemačkoj

Napomenula je da, kako stvari stoje, trenutno nema dovoljno programa obuke i sredstava da bi svi oni koji žele da služe u njemačkim oružanim snagama imali za to priliku

2278 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok odbila je mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka za vrijeme javne sesije pitanja i odgovora u Minhenu u petak, prenosi N1.

Berbok je obrazložila da vojni rok nema smisla kada je bezbjednost u pitanju, „pogotovo ne kada smo u situaciji da ludi broj ljudi – mlađih, ali i starijih – kaže: želimo se prijaviti“.

Napomenula je da, kako stvari stoje, trenutno nema dovoljno programa obuke i sredstava da bi svi oni koji žele da služe u njemačkim oružanim snagama imali za to priliku.

Berbok je o obaveznom vojnom roku govorila u petak u Minhenu, na kraju „turneje slušanja“ koju je ministarka spoljnih poslova organizovala kako bi od njemačkih građana čula koja ih sigurnosna pitanja zabrinjavaju.

Turneja se podudara s pripremom prve sveobuhvatne strategije nacionalne bezbjednosti koju za njemačku vladu radi ministarstvo spoljnih poslova.

Bonus video: