Odbornica iz Novosibirska navodno pobjegla iz Rusije zbog istrage: Kritički komentarisala rat u Ukrajini

Pirogova je privukla pažnju kada su njeni komentari na članak u ruskim državnim medijima postali viralni

7323 pregleda 4 komentar(a)
Pirogova, Foto: Screenshot/Youtube
Pirogova, Foto: Screenshot/Youtube

Nezavisna odbornica iz ruskog grada Novosibirska, Helga Pirogova, koja je kritički komentarisala rat u Ukrajini, navodno je pobjegla iz zemlje nakon što je protiv nje pokrenuta istraga, piše stranica Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Pirogova je napustila Rusiju 22. jula, istog dana kada je šef Istražnog odbora Aleksandr Bastrikin naredio tužiocima da otvore kaznenu istragu, izvijestili su lokalni mediji.

Pirogova se nije javljala na telefonske pozive Radija Slobodna Evropa (RSE), a lokalni mediji prenose da je moža pobjegla u susjedni Kazahstan. Njen advokat Jegor Solunin rekao je da još nije dobio materijal od tužioca.

Pirogova je privukla pažnju kada su njeni komentari na članak u ruskim državnim medijima postali viralni.

Ona je na Tviteru napisala da je zgrožena člankom u kojem se citira rodbina sibirskih vojnika poginulih u Ukrajini, koja zahvaljuje lokalnim vlastima na stručnoj organizaciji sahrane.

Pirogova je takođe rekla da "nijedna normalna osoba" ne bi mirno prihvatila smrt rođaka i bila zadovoljna dobro organizovanom sahranom.

"Umjesto života njihovih rođaka, uspjeli su organizovati normalan sto s hranom na sahrani", napisala je.

Kasnije je izbrisala svoju objavu, uz objašnjenje da je to bila emotivna reakcija na članak.

Od pokretanja invazije na Ukrajinu 24. februara, ruski predsjednik Vladimir Putin suzbio je svako protivljenje ratu. U martu je potpisao zakone koji kriminalizuju svaku kritiku rata ili djelovanja ruskih vojnika.

Ruski državljani suočavaju se s kaznom do deset godina zatvora za širenje "lažnih vijesti" o vojnim operacijama i do 15 godina za "diskreditovanje" nacionalnih oružanih snaga.

Ruski sud osudio je u julu Alekseja Gorinova, moskovskog poslanika, na sedam godina zatvora nakon što ga je proglasio krivim za "svjesno širenje lažnih informacija" o ruskoj vojsci.

Na sastanku moskovske gradske skupštine u martu, Gorinov je kritikovao rusku invaziju, sugerišući da je neprimjereno održavati dječije likovno takmičenje, dok u Ukrajini "djeca umiru svaki dan".

Gorinov je prvi izabrani zvaničnik u Rusiji koji je osuđen prema novom zakonu.

Bonus video: