Zelenski nakon pet mjeseci rata: Čak i okupatori priznaju da ćemo pobijediti

Ruska invazija na Ukrajinu - 150. dan

62876 pregleda 63 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.07.2022. 00:33h
Završeno
21:44h

I poslije pet mjeseci ruskih napada Ukrajina će nastaviti da čini sve što može da nanese što više štete svom neprijatelju, rekao je predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenois Rojters.

"Čak i okupatori priznaju da ćemo pobijediti", rekao je on pozdravljajući predstojeći dan ukrajinske državnosti, 28. jul, novi godišnji praznik koji je Zelenski najavio u avgustu prošle godine.

"Stalno to čujemo u njihovim razgovorima. U onome što pričaju svojim rođacima kada ih zovu", dodao je Zelenski.

Kao i svakog dana posljednjih meseci, Zelenski je rekao da Ukrajina ne posustaje.

"Činimo sve da neprijatelju nanesemo najveću moguću štetu i da prikupimo što veću podršku za Ukrajinu", istakao je.

On je rekao da je pred Ukrajinom važna nedjelja, kako se bliži praznik usred "okrutnog rata".

"Ali mi ćemo slaviti uprkos svemu - zato što se Ukrajinci ne plaše", zaključio je.

20:15h

Ukrajinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je najmanje 18 pripadnika medicinskog osoblja ubijeno i da je skoro 900 medicinskih ustanova oštećeno ili uništeno ruskom invazijom na Ukrajinu, koja je u nedjelju ušla u šesti mjesec, prenosi Rojters.

Ministarstvo zdravlja je na Fejsbuku objavilo da je preko 50 medicinskih radnika ranjeno u ruskim napadima od 24. februara, kada je Moskva poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u najvećem evropskom ratu od 1945. godine.

U saopštenju se takođe navodi da su 123 medicinske ustanove u Ukrajini potpuno uništene u invaziji, dok su za 746 bile potrebne popravke.

Rusija negira da je namjerno gađala civile ili medicinske radnike i kaže da sprovodi "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini za borbu protiv nacionalista.

15:48h

Ruske vlasti blokirale novi projekat lista Novaja Gazeta: "Naš sajt je ubijen u začetku..."

15:44h

Hersonska oblast na jugu Ukrajine će biti potpuno oslobođena od ruskih snaga do septembra, izjavio je danas ukrajinski lokalni zvaničnik.

"Možemo reći da će region Hersona definitivno biti oslobođen do septembra, i da će svi planovi okupatora propasti", rekao je glavni savjetnik regionalne vojne uprave Hersona Sergij Hlan, u razgovoru za ukrajinsku televiziju, prenosi Frans pres.

Grad Herson pao je u ruske ruke na početku rata i nalazi se na strateškoj lokaciji zapadno od rijeke Dnjepar.

Kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC), britanski vojni zvaničnici juče su javili da se jake borbe vode blizu Hersona.

Ukrajinsko napredovanje znači da su ruske linije snabdijevanja zapadno od rijeke sve više pod rizikom, prema njihovoj procjeni.

Ranije ovog mjeseca je ukrajinska vicepremijerka Irina Verešćuk pozvala stanovnike Hersona da evakuišu grad što prije da ne bi bili zarobljeni u njemu tokom kontraofaznive u južnoj Ukrajini.

Ukrajinske snage ciljaju prelaze preko rijeka u regionu nastojanju da onesposobe ruske linije snabdijevanja. Juče je u artiljerijskom napadu pogođen most preko rijeke Inhulets, pritoke rijeke Dnjepar.

14:32h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da njegova zemlja "neće odustati" u borbi protiv Rusije.

"Zaštitićemo ono što je naše", napisao je na Telegramu 24. jula, povodom pet mjeseci otkako je Rusija 24. februara započela vojni napad na Ukrajinu.

"Pobijedićemo. Rat nije slomio Ukrajinu i neće je slomiti", dodao je on.

Ponovio je pozive međunarodnoj zajednici da isporuči oružje Ukrajini kako bi odbila ruske napade i oslobodila ukrajinsku teritoriju koju je okupirala Moskva.

12:05h

Ruske snage uništile su ukrajinski ratni brod i protivbrodske rakete Harpun koje su isporučile Sjedinjene Američke Države (SAD) u ukrajinskoj luci Odesa, prenijele su ruske novinske agencije u nedelju Ministarstvo odbrane.

Usidreni ukrajinski ratni brod i skladište sa protivbrodskim projektilima „Harpun“ koje su isporučili SAD uništeni su precizno navođenim pomorskim projektilima dugog dometa u morskoj luci Odesa na teritoriji fabrike za remont brodova.

Ukrajinska vojska je saopštila da su ruske rakete pogodile južnu luku u subotu, preteći sporazumu potpisanom samo dan ranije o deblokiranju izvoza žitarica iz crnomorskih luka i ublažavanju globalne nestašice hrane izazvane ratom.

11:13h

Ukrajina bi mogla da izveze 60 miliona tona žitarica za osam do devet mjeseci da njene luke nisu blokirane, ali je ruski udar na luku Odesa pokazao da to definitivno neće biti tako lako, rekao je u subotu ekonomski savetnik ukrajinskog predsjednika Oleh Ustenko, prenosi Rojters.

Ukrajina bi mogla da zaradi 10 milijardi dolara izvozom 20 miliona tona žitarica u silosima pored 40 miliona tona iz nove žetve, rekao je Ustenko.

Ukrajini će biti potrebno 20 do 24 mjeseca da izveze te količine ako njene luke ne funkcionišu kako treba, rekao je on.

10:01h

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je u nedelju da su ruske snage pogodile ukrajinski vojni čamac u luci Odesa u Ukrajini sa visoko preciznim projektilima, prenosi Rojters.

Zaharova
Zaharovafoto: Shutterstock

Ukrajinska vojska je saopštila da su ruske rakete pogodile južnu luku u subotu, prijeteći sporazumu potpisanom samo dan ranije o deblokiranju izvoza žitarica iz crnomorskih luka i ublažavanju globalne nestašice hrane izazvane ratom.

Izmjena: 15:47h

Bonus video: