Lavrov: EU i NATO Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju pokušavaju da pretvore u oruđe u antiruskoj igri

"Bio sam u Crnoj Gori. Posjećivao i manastire i hramove. Zadivljujući je spomenik Vladimiru Visockom u gradu Podgorici, na kome je uklesan jedan katren iz njegove dugačke pjesme o Crnogorcima"

41477 pregleda 86 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da Evropska unija i NATO pokušavaju Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju da pretvore u instrument "u antiruskoj igri".

On je u intervjuu, koji je dao udruženju “Naše kino”, kazao i da su Pisto "pokušali učiniti iz Ukrajine i iz niza drugih istočnoevropskih zemalja".

Povod za intervjuu bilo je poznanstvo Lavrova sa arhimandritom Metodijem, pokojnim sveštenikom Ruske pravoslavne crkve. Metodije je porijeklom iz Sjeverne Makedonije, a bio je i direktor Pravoslavnog kulturno-obrazovnog centra "Valamska svjetlost". Intervju je objavljen i na stranicama Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

"S njim sam se sprijateljio kada su za Makedonce, kao i za Crnogorce, braća Rusi pravoslavci bili prijatelji koji su pritekli u pomoć u najtežim vremenima, branili pravoslavlje na Balkanu, i hrišćanstvo uopšte. Tada je bilo potpuno prirodno. Bio je veoma zabrinut zbog promjena koje su se desile u Makedoniji. Zemlja je postala Sjeverna Makedonija da bi se pridružila EU. Umjesto toga, uvukli su je u NATO, počeli da podgrijavaju rusofobna osjećanja, agresivnu politiku prema Ruskoj Federaciji. Isto su uradili i sa Crnom Gorom: obećali su ulazak u EU, ali su rekli da treba da uđu u NATO, pristupe sankcijama i zauzmu stav koji je otvoreno antiruski. To je tužno", rekao je Lavrov.

Naveo je da je ranije posjetio Skoplje i Ohrid, i da je vidio "kako se ljudi u Makedoniji odnose prema zajedničkoj istoriji i vjeri.

"Bio sam u Crnoj Gori. Posjećivao i manastire i hramove. Zadivljujući je spomenik Vladimiru Visockom u gradu Podgorici, na kome je uklesan jedan katren iz njegove dugačke pjesme o Crnogorcima. Završava frazom "žalim u životu ovom, što nemam korijena dva, što drugom domovinom mojom, ne zovem Crnu Goru"", rekao je Lavrov.

Dodao je da "sada dolazi do upadljive promjene između onoga što Crnogorci i Makedonci misle o Rusiji i onoga što su njihovi političari prisiljeni da urade iz Brisela, EU, NATO-a".

"Ovo je pokušaj da se od njih napravi "alat" u antiruskoj igri. To je isto što su pokušali da urade iz Ukrajine i iz niza drugih istočnoevropskih zemalja. V. S. Visocki je bio simbol jedinstva pravoslavnih, slovenskih naroda i velikog čovjeka".

Lavrov je u intervjuu kazao i da obnavljanje evharistijskog zajedništva između SPC i Makedonske crkve pozitivno i da je to razumna odluka SPC i patrijarha Porfirija

"Ovo je dostojan odgovor na intrige koje plete carigradski patrijarh. On je pokušao da zauvijek sahrani svaki odnos između drugih pravoslavnih crkava, pre svega srpske i makedonske. Ovaj provokativni plan je osujećen", rekao je Lavrov.

Bonus video: