Poljska sutkinja druguje sa Kačinjskim i insistira da je nezavisna: Sporne presude i političke veze

”Ni sa kim se ne konsultujem oko presuda”, tvrdi Julija Przilebska odgovarajući na optužbe da su njene presude omogućile kontroverzne reforme koje sprovodi poljska vlada

26427 pregleda 2 komentar(a)
Julija Przilebska, Foto: Wikimedia
Julija Przilebska, Foto: Wikimedia

Moguće je da se Julija Przilebska, jedna od najviše rangiranih poljskih sudija, konsultovala sa kabinetom premijera prije donošenja ključnih odluka. Takođe, bliska je prijateljica sa državnim de fakto vođom.

Međutim, ako nju pitate, ona je apsolutno nezavisna.

U jednom trenutku, u toku intervjua u trajanju od sat i po, Przilebska, 62-godišnja šefica poljskog Ustavnog suda, predala je elegantnu kopiju poljskog Ustava, sa jednim članom označenim žutom naljepnicom.

U članu piše: “Sudije Ustavnog suda, u vršenju svojih funkcija, moraju biti nezavisne i raditi u skladu sa Ustavom.”

”Uvjeravam vas da je moj rad vođen upravo ovim principom”, rekla je ona, sjedeći ispred maglovitog predjela naslikanog od strane poljskog umjetnika Stefana Popovskog i preko puta tri ustavna službenika koji je slušaju u tišini.

Upravo je biografija - solidna, ali prosječna, daleko od kosmopolitske Varšave, učinila je Przilebsku, koju zovu i “polsušna Julija”, savršenim izborom za PiS-ovu viziju nove državne pravne elite

Ipak, što više Przilebska naglašava svoju nezavisnost, više je oponenti optužuju da je marioneta poljske vladajuće, desničarske partije Pravo i pravda (PiS).

Početkom jula, najčvršći dokaz pao im je u ruke. Prema procurjelim mejlovima iz kancelarije poljskog premijera, Przilebska je o tri specifična slučaja, prije presude, razgovarala sa šefom kabineta premijera. Ovo otkriće povezano je s još jednom činjenicom: Przilebska je prijateljica sa Jaroslavom Kačinjskim, autoritarnim liderom PiS-a, sa kojim se privatno viđa, čak i kao članica suda, kako bi razgovarali o umjetnosti i književnosti, a nikad o politici, kako tvrdi ona.

Lider partije Zakona i pravde (PiS) Jaroslav Kačinjski
Lider partije Zakona i pravde (PiS) Jaroslav Kačinjskifoto: Reuters

”I u prošlosti se dešavalo da odluke Ustavnog suda izazivaju kontroverze”, kazao je Bartlomiej Przimusinski, šef “Iustinie”, udruženja sudija iz Poznana, rodnog grada Przilebske u zapadnoj Poljskoj, koji su često u sukobu sa vlašću. “Ali nikad ranije se za sudije nije pretpostavljalo da su pod uticajem političara. Pod Przilebskom, to je postalo normalno.”

Procjureli mejlovi učvrstili su mišljenje o Ustavnom sudu, na čelu sa Przilebskom, kao instrumentu PiS-a. Njene presude su pružile pomoć PiS-u u njihovoj aktuelnoj borbi za pravosudne reforme i pojačale vladin euroskeptični narativ, preispitujući pravne temelje Evropske unije. Pored toga, produbili su sukob Varšave sa Briselom oko pitanja vladavine prava, što je onemogućilo Poljskoj da pristupi milijardama pomoći Evropske unije za oporavak od pandemije.

Zgrada Ustavnog suda u Varšavi
Zgrada Ustavnog suda u Varšavifoto: Wikimedia

Przilebska i dalje, kao i poljski premijer Mateuš Moravjecki, krivi neimenovane “ruske provokatore” za objavljivanje mejlova da bi “destabilizovali situaciju u Poljskoj.” “Ne konsultujem se ni sa kim o presudama”, kazala je ona.

Neočekivani uspon

Sve do izbora za članicu Vrhnovnog suda u decembru 2015. Przilebska je živjela život daleko od očiju javnosti.

Radila je kao sutkinja u regionalnom sudu u Poznanu i kratko kao članica sudskog odsjeka za osiguranje. Neko vrijeme je bila konzul u poljskoj ambasadi u Njemačkoj - relativno skroman portfolio za nekoga čija će karijera kasnije biti krunisana najvišim pravnim zvanjem.

Pravo Przilebskoj čak nije bilo ni prvi izbor za studije. Iako je kćerka notara iz Poznana, htjela je da studira restauraciju umjetnina ili mađarski jezik (tvrdi da je znala mađarski na osnovnom nivou), ali nije bilo slobodnih mjesta godine kada je maturirala.

Ova biografija - solidna, ali prosječna, daleko od kosmopolitske Varšave, učinila je Przilebsku savršenim izborom za PiS viziju nove državne pravne elite.

Kačinjski je dugo tvrdio da je stara bila neefikasna i demoralisana. Novi talas pravnika koji su prihvatili seniorske pozicije u Poljskoj Jaroslava Kačinjskog, izabrani su na isti način na koji je on birao svoj najuži krug - nagrađujući lojalnost više od tradicionalnih kvalifikacija. Ni sa Ustavnim sudom nije bilo drugačije, jer je tokom godina uključio troje sudija koji su navodno nezakonito izabrani, dva bivša PiS-ova člana parlamenta i bliske saradnike ministra pravde, između ostalih.

Rezultat je, kažu kritičari, fleksibilan Ustavni sud voljan da lupa pečate i pomaže politiku PiS-a.

Jedan od upečatljivijih poteza Przilebske dogodio se prošlog oktobra, kada je Ustavni sud donio presudu da neki elementi ugovora sa Evropskom unijom nijesu u skladu sa poljskim Ustavom. Ova presuda dovela je u pitanje cijeli pravni okvir EU, koji je baziran na shvatanju da onamo gdje je Evropskoj uniji dozvoljen autoritet, njeni zakoni su izviše zakona države u kojoj je autoritet uspostavljen.

Drugom presudom je utvrđeno da je poljski Ustav dijelom nekompatibilan sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, na kome se decenijama zasniva evropski zakon.

U praksi, ove presude pomogle su vladi PiS-a da zacementira kontroverzne pravne reforme u državi i ignoriše niz opomena Evropskog suda u vezi sa presudama.

”PiS-ovi službenici su koristili Ustavni sud da legitimišu promjene uvedene u Poljskoj”, kaže Marek Safjan, sudija Vrhovnog suda EU i jedan od prethodnika Przilebske kao predsjednik poljskog Ustavnog suda. “I izgleda da su sigurni u s vezi krajnjim rezultatom.”

Przilebska oštro osporava optužbe.

”To nije bila presuda protiv EU ili mjesta Poljske u EU”, kazala je ona. “Upravo suprotno, to je bila presuda koja je ukazala na mnoge pogrešne interpretacije EU ugovora.”

Tvrdi da njene interakcije sa istaknutim članovima PiS-a ne utiču na odluke koje donosi. Njene veze sa moćnim figurama PiS-a su isključivo društvene prirode, objasnila je ona. Na primjer, kaže da poznaje Kačinjskog od 2010-ih, ali insistira da je prijateljstvo zasnovano na zajedničkim interesovanjima u oblasti kulture.

”On je fascinantan čovjek koji priča mnogo interesantnih priča o životu; svjedok istorije”, kazala je ona, odbijajući da otkrije da li se međusobno oslovljavaju po imenu. Kačinjski je zauzvrat nazvao Przilebsku svojim “društvenim otkrićem”, u šaljivoj opaski koja je njoj bila “prihvatljiva”, ali koja je dovela do toga da je protivnici prozovu “kuvaricom Kačinjskog”.

”Ne postoji regulativa koja sprečava nekoga da se druži sa ljudima koje je upoznao prije zauzimanja pozicije. Moram i neskromno reći da odlično kuvam”, istakla je, izabravši litvansku hladnu supu od cvekle kao njeno najbolje jelo.

”Poslušna Julija”

Bivše kolege Przilebsku vide kao nestručnu osobu koja radi za PiS.

”Politko” je stupio u kontakt sa oko 12 sudija koje su radile sa Przilebskom u Ustavnom sudu. Samo je jedan pristao da govori o njoj i insistirao je na anonimnosti. Ostali su odgovorili putem telefona ili mejla, ukratko izražavajući svoje nezadovoljstvo zbog onoga što bi u teoriji trebalo da bude jedan od najvećih pravnih autoriteta Poljske - šef Ustavnog suda.

”Ne mogu reći ništa pozitivno”, kazao je jedan sudija.

”Naš kontakt je bio sveden na minimum, zato što, ukratko, nismo bili zainteresovani jedno za drugo”, drugi se prisjetio.

”Rad sa njom imao je negativan uticaj na moje zdravlje”, kazao je još jedan sudija.

”Ne poznajem ovu gospođu,” izjavio je jedan od sagovornika, “neka tako i ostane.”

Sudija koji je odlučio da izrazi mišljenje uz kafu, nazvao je Przilebsku “poslušnom Julijom”, opisujući njen haotičan stil upravljanja, ljenost i optužbe da je nezakonito manipulisala Ustavnim sudom da bi donio odluku koja odgovara PiS-u.

”Ona je loša pravnica”, rekla je ta osoba. “U poređenju sa onim što je Ustavni sud bio, sada je samo mrvica, u pogledu kvaliteta rada i kulture ponašanja.

Przilebska nikad nije obraćala previše pažnje na takve kritike. “Mogu da se pogledam u ogledalo”, kazala je ona. “Nisam uradila ništa što bi narušilo moju nezavisnost. Sudija mora biti hrabar.”

Njena hrabrost, u nedostatku bolje riječi, ne može biti opovrgnuta. Još jedna kontroverzna presuda u oktobru 2020. praktično je ukinula legalan abortus - što je takođe u skladu sa politikom PiS-a - i izazvala najveće proteste u Poljskoj još od pada komunizma 1989. Talasi masovnih demostracija opet su uslijedili kada je 30-godišnja žena umrla, nakon što joj je odbijen abortus. Njena porodica snimila je doktora koji je rekao da neće izvršiti zahvat zbog oštrih zakona koji to zabranjuju.

”Presuda nije bila protiv žena. Apsolutno nije bilo situacije u kojoj je presuda Ustavnog suda vezala ruke doktorima”, kazala je vidno uznemirena Przilebska, inače posvećena katolkinja.

Uprkos činjenici da je zanemarena od strane priznatih pravnih krugova - i sa skoro 51% ljudi koji su se nedavno izjasnili da smatraju da Tribunal zavisi od vlade - Przilebska djeluje odlučno u namjeri da stekne poštovanje.

Predstavlja sebe kao pametnu, uspješnu ženu, koja je uprkos svim izgledima, pronašla balans između karijere i srećnog porodičnog života.

”Činjenica da sam izgradila profesionalnu karijeru i rodila dva sina govori dosta o mom mužu, sa kojim sam već preko 40 godina u braku. Stvarno, nijesmo sa druge planete”, rekla je ona. “Prvenstveno, nijesmo oportunisti.”

Ipak, porodica Przilebski je takođe uzrokovala probleme. Njen muž, profesor filozofije Andžej Przilebski, bio je poljski ambasador u Njemačkoj do kraja januara i poznat je po svojoj predanoj odbrani politike PiS-a. Njen sin Marcin radi za PZU, poljsko javno osiguravajuće društvo. Za neke je ovo primjer porodice koja izvlači korist zahvaljujući politici PiS-a.

Przilebska može da zamisli život izvan domena PiS-a: u penziji želi da napiše roman, za koji je već osmislila radnju.

Opozicija ima druge planove za nju. “Ako istraga pokaže da se konsultovala oko odluka sa političarima PiS-a, trebalo bi da snosi krivičnu odgovornost”, rekao je Križtof Smižek, advokat i poslanik Lijevog saveza.

”Može pisati svoj roman iza rešetaka”, dodao je sa osmijehom.

Prevod: M. Ćorović

Bonus video: