Zelenski razriješio komandanta Snaga za specijalne operacije; "Sistem HIMARS uništio 50 ruskih skladišta municije"

Ruska invazija na Ukrajinu - 151. dan

50151 pregleda 35 komentar(a)
HIMARS, Foto: Reuters
HIMARS, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.07.2022. 21:45h
Završeno
21:44h

Napad Rusije na ukrajinsku luku Odesa dovodi u sumnju dogovor koji je postignut o izvozu žita, saopštila je u Bijela kuća, prenosi Rojters.

Dodaje se da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da istražuju opcije sa međunarodnom zajednicom za povećanje ukrajinskog izvoza preko kopnenih ruta.

19:33h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski razriješio je Grigorija Halahana sa mjesta komandanta Snaga za specijalne operacije, a na to mjesto imenovao je Viktora Horenka, javio je Kijev Independent.

Dodaje da su Snage za specijalne operacije ogranak Oružanih snaga Ukrajine koje sprovode izviđačke misije i tajne operacije iza neprijateljskih linija.

18:42h

Prvi brodovi koji će izvoziti ukrajinsko žito iz crnomorskih luka mogli bi da krenu u roku od nekoliko dana, prema sporazumu koji su u petak dogovorile Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije, rekao je zamjenik portparola UN Farhan Hak, prenosi Rojters.

18:21h

Ruske vlasti uhapsile su opozicionara Leonida Gozmana koji se nedavno vratio u Moskvu iz inostranstva, što je još jedan u nizu poteza u okviru nemilosrdnog obračuna države sa neistomišljenicima, prenosi N1.

Gozman, uhapšen po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, tokom krivične istrage protiv njega, optužen je za kršenje zakona koji ruskim državljanima nalaže da obaveste vlasti da posjeduju državljanstvo druge države ili boravišnu dozvolu u inostranstvu.

Gozman, glasni kritičar napada Rusije na Ukrajinu, obavijestio je ruske vlasti da ima i izraelsko državljanstvo, ali su one tvrdile da to nije učinio u predviđenom roku.

Ako bude proglašen krivim, liberalni političar Gozman mogao bi biti osuđen na novčanu kaznu ili na društveno koristan rad.

16:21h

Evropska investiciona banka EIB, banka Evropske unije, obezbijedila je 1,59 milijardi eura kako bi pomogla Ukrajini da popravi najosnovniju oštećenu infrastrukturu i da nastavi sa kritično važnim projektima koji se bave hitnim potrebama ukrajinskog naroda.

15:37h

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da nema prepreka za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, nakon što su Ukrajina i Rusija prošle nedjelje potpisale sporazum o deblokadi isporuke žitarica na Crnom moru.

Govoreći nakon što su ruski projektili pogodili glavnu ukrajinsku luku Odesu u subotu, Lavrov je rekao da je napad bio usmjeren na vojnu infrastrukturu u luci.

On je na konferenciji za novinare rekao da u sporazumu o žitu koji je potpisala Rusija ne postoji ništa što bi je spriječilo da nastavi da napada vojnu infrastrukturu u Ukrajini.

15:36h

Ukrajina je saopštila da se nada da će sporazum uz posredovanje Ujedinjenih nacija koji ima za cilj ublažavanje globalne nestašice hrane obnavljanjem izvoza žitarica iz regiona Crnog mora početi da se sprovodi ove nedjelje, javio je Rojters.

Visoki vladini zvaničnici na konferenciji za novinare su rekli da se nadaju da će prva pošiljka žita u okviru sporazuma biti iz luke Černomorsk u srijedu.

12:28h

Ukrajinske snage uništile su 50 ruskih skladišta municije koristeći raketne sisteme HIMARS koji su isporučile Sjedinjene Američke Države (SAD) u ratu sa Rusijom, izjavio je u ponedjeljak ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov, prenosi Rojters.

"Ovo presijeca njihove (ruske) logističke lance i oduzima im sposobnost da vode aktivne borbe i pokrivaju naše oružane snage teškim granatiranjem", rekao je on u televizijskim komentarima.

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da provjeri Reznikove napomene o upotrebi raketnih sistema visoke pokretljivosti (HIMARS).

Rusija nije odmah komentarisala.

11:27h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su njene snage uništile skladište municije za raketne sisteme američke proizvodnje HIMARS u Bogdanovcima, u ukrajinskoj oblasti Hmeljnicki, prenio je Rojters i naveo da nije mogao nezavisno da potvrdi izvještaje.

Ruska vojska u oblasti Zaporožja
Ruska vojska u oblasti Zaporožjafoto: Reuters

Rusija je ranije rekla da je uništila nekoliko sistema HIMARS koje je Zapad isporučio Ukrajini, u tvrdnjama koje je Kijev demantovao.

Izmjena: 12:31h
10:45h

Borbe su se nastavile nesmanjenom žestinom dok je invazija Moskve na Ukrajinu ušla u šesti mjesec, a ruske trupe granatirale više lokacija na sjeveru, jugu i istoku zemlje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Postoje indicije da se ruska vojska, osim s nedostatkom osoblja, takođe suočava s poteškoćama u zamjeni ili popravku stotine komada opreme oštećene u borbi.

Ukrajinske oružane snage izvijestile su o ruskom granatiranju brojnih lokacija na sjeveru, jugu i istoku 24. jula nakon što je Kijev rekao da će nastaviti u svojim pokušajima da povrati izgubljenu teritoriju, prenosi radakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Britansko ministarstvo odbrane reklo je u svom dnevnom obavještajnom biltenu 25. jula da su u toku borbe na istoku i u regiji Herson koja je pala u ruke Rusa početkom rata jer oskudni kadrovski resursi otežavaju ruskim zapovjednicima odluku hoće li pojačati ofanzivu na istoku ili pojačati obranu na zapadu.

Ministarstvo je dodalo da je britanska obavještajna služba identifikovala postrojenje za popravak i obnovu ruskih vojnih vozila u blizini Barvinoka, u ruskoj Belgorodskoj oblasti, koja se nalazi 10 kilometara od ukrajinske granice.

"Bilo je prisutno najmanje 300 oštećenih vozila, uključujući borbene tenkove, oklopne transportere i kamione za podršku", dodaje se u brifingu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, u svom noćnom obraćanju 24. jula, rekao je da njegove snage napreduju "korak po korak" u okupirano južno područje Herson, koje se nalazi na strateškoj lokaciji zapadno od rijeke Dnjepar.

U Moskvi je šef ruskog istražnog odbora rekao da je Rusija optužila 92 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga za zločine protiv čovječnosti.

Aleksandar Bastrikin je rekao za državni medij Rosiskaja Gazeta da je pokrenuto više od 1.300 kaznenih istraga. Traga se za oko 96 osoba, uključujući 51 zapovjednika oružanih snaga, rekao je.

Ukrajinci su bili umiješani u "zločine protiv mira i bezbjednosti čovječanstva", rekao je Bastrikin.

Bastrikinove tvrdnje nije bilo moguće nezavisno provjeriti dok Ukrajina nije dala komentar na ove izjave.

07:40h

Suprotno prethodnim izjavama, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio da Rusija ima za cilj da zbaci ukrajinsku vladu.

07:21h

Neubjedljive borbe su nastavljene u regionima Donbas i Herson na istoku Ukrajine, saopštila je danas britanska vojna obavještajna služba, prenosi Rojters.

Ruski komandanti i dalje se suočavaju sa dilemom - da li da obezbijede rusku ofanzivu na istoku ili da pojačaju odbranu na zapadu, objavilo je britansko ministarstvo odbrane na Tviteru.

Ministarstvo je u svom redovnom biltenu dodalo da je 18. jula britanska obavještajna služba identifikovala objekat za popravku i renoviranje ruskih vojnih vozila u blizini Barvinoka, u ruskoj Belgorodskoj oblasti, koja je 10 kilometara (6,21 milja) od ukrajinske granice.

"Bilo je prisutno najmanje 300 oštećenih vozila, uključujući glavne borbene tenkove, oklopne transportere i kamione opšte podrške", dodaje se u ažuriranju.

Izmjena: 07:40h
07:19h

Institut za proučavanje rata saopštio je da Kremlj nastavlja da stvara regionalne dobrovoljačke bataljone, te da se suočava sa sve većim nezadovoljstvom domaćih enklava, prenosi Kijev indipendent.

Ta američka tink-tenk organizacija je poručila da Rusija "koristi regrutovanje privatnih vojnih kompanija kako bi stvorila borbenu moć", napominjući da ruska Vagner grupa aktivno regrutuje za raspoređivanje u Ukrajini.

Oni su takođe poručili da su ruske snage izvele ograničene kopnene napade sjeverozapadno od Slavjanska, istočno od Siverka, južno od Bahmuta i u Hersonskoj oblasti.

07:15h

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko saopštio je da su ruske trupe granatirale grad Nikopolj, Mirivske i Marhanec 25. jula, prenosi Kijev indipendent.

Kako se navodi, povrijeđena je 10-godišnja djevojčica.

Bonus video: