EU države revidiraju plan o smanjenju potražnje prirodnog gasa

Evropska komisija predložila je prošle sedmice da 27 država članica EU smanje potrošnju gasa za 15 posto od avgusta do marta. Cilj bi bio dobrovoljan, ali bi ga Komisija mogla učiniti obvezujućim u hitnim slučajevima snabdijevanja gasom

1333 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zemlje Evropske unije (EU) nastoje da ublaže plan koji zahtijeva da koriste manje gasa dok se Evropa priprema za zimu i nesigurno snabdijevanje od glavnog izvora iz Rusije.

Evropska komisija predložila je prošle sedmice da 27 država članica EU smanje potrošnju gasa za 15 posto od avgusta do marta. Cilj bi bio dobrovoljan, ali bi ga Komisija mogla učiniti obvezujućim u hitnim slučajevima snabdijevanja gasom.

Brisel je pozvao zemlje da sada ograniče upotrebu gasa kako bi pomogle da se napune skladišta prije zime i upozorio da je vjerovatan potpuni prekid isporuke iz Rusije. Ali plan EU naišao je na otpor niza vlada, pri čemu su neke bile odlučno protiv obavezujućih rezova, a druge nisu bile voljne dopustiti da Brisel kontroliše njihovu potrošnju energenata.

Diplomati iz EU zemalja raspravljaće o revidiranom prijedlogu danas, 25. jula.

Prijedlogom, u koji je agencija Reuters imala uvid, zadržao bi se dobrovoljni cilj za sve zemlje da ograniče upotrebu gasa, ali bi se postavili drugačiji obavezni ciljevi.

Najnoviji prijedlog, koji je izradila Češka, koja trenutno predsjedava sastancima zemalja EU, nudi niz izuzetaka od obavezujućeg cilja da se koristi manje gasa.

Zemlje koje nemaju veze s gasovodima EU bile bi izuzete, što bi moglo pokriti ostrvske zemlje poput Irske i Malte, a one s velikim količinama uskladištenog gasa mogle bi se suočiti s nižim ciljevima za ograničene potražnje.

Države koje izvoze gast u druge zemlje takođe bi se mogle suočiti s nižim ciljevima, vjerovatno uključujući Španiju, koja se ne oslanja na Rusiju za dostavu gasa i bila je među najčvršćim protivnicima prijedloga EU. Kritični sektori poput hemijske industrije i industrije čelika takođe bi mogli biti izuzeti.

Novi prijedlog stavlja nacionalne vlade, a ne Komisiju, nadležne za proces obavezivanja cilja, što se može učiniti samo uz podršku većine zemalja.

Diplomati iz EU zemalja imali su različita mišljenja o najnovijem nacrtu, neki su ga pozdravili, a drugi su zabrinuti zbog velikog broja izuzetaka.

Ministri energetike pokušaće ga odobriti u utorak, 26. jula. Prijedlog treba da odobri većina od najmanje 15 zemalja EU kako bi postao zakon.

Bonus video: