Nastavnik iz Sibira postavio emotikon, pa kažnjen zbog "diskreditovanja oružanih snaga Rusije"

Nastavnik Aleksej Argunov je rekao da je u optužbe uključena još jedna objava – video objavljen na YouTube-u u martu koji je postavio glumac Arnold Švarcenegger i pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da okonča rat u Ukrajini. Nastavnik je takođe emotikonom komentarisao video

8683 pregleda 15 komentar(a)
Ruska vojska u Ukrajini, Foto: Reuters
Ruska vojska u Ukrajini, Foto: Reuters

Nastavnik iz sibirske regije u Rusiji kažnjen je zbog "diskreditovanja oružanih snaga Ruske Federacije" nakon što je reagovao na antiratnu objavu na društvenim mrežama postavljajući emotikon "tužno lice".

Aleksej Argunov je 25. jula rekao za North.Realities Ruskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE) da je kažnjen sa 30.000 rubalja (520 dolara)) zato što je koristio tužni emotikon u komentarima na društvernim mrežama koji je objavio političar rekavši da ga "boli da gleda kako Rusi ubijaju Ukrajince i Ukrajinci ubijaju Ruse".

Argunov je rekao da je u optužbe uključena još jedna objava – video objavljen na YouTube-u u martu koji je postavio glumac Arnold Švarcenegger i pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da okonča rat u Ukrajini. Nastavnik je takođe emotikonom komentarisao video.

"Policija razumije da je glupost" napisati tužbe, rekao je profesor filozofije i istorije u gradu Barnaulu, udaljenom 200 kilometara južno od Novosibirska.

Dva dana kasnije sud ga je proglasio krivim u, kako se čini, prvoj osudi zbog ostavljanja emotikona u sekciji s komentarima na nečiju objavu.

Otkako je pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara, Putin je oštro suzbio svako neslaganje s ratom.

U martu je Putin potpisao zakone koji efikasno kriminalizuju svaku kritiku rata ili djelovanja ruskih vojnika. Ruski građani sada se suočavaju s kaznom do 10 godina zatvora za distribuciju "lažnih vijesti" o vojnim operacijama i do 15 godina za "diskreditovanje" nacionalnih oružanih snaga.

Otkako su zakoni odobreni, nekoliko Rusa, uključujući neke izabrane zvaničnike, proglašeno je krivima za objavljivanje antiratnih poruka na društvenim mrežama.

Bonus video: