Petina Njemaca nema novca za putovanja

Četiri od desetoro samohranih roditelja (42,2 odsto) koji žive u ovoj zemlji nemaju dovoljno novca ni za jedno jedino putovanje tokom godine u trajanju od sedam dana

7115 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Otprilike svaki peti stanovnik Njemačke ne može sebi da priušti nijedno jednonedjeljno putovanje tokom godine. To posebno važi za porodice sa djecom.

Ljeto za mnogu djecu i mlade znači putovanje na odmor, odlazak na bazen i sladoled. Ali, ono što je za mnoge samo po sebi razumljivo, u Njemačkoj je nedostižno za više od 2,8 miliona djece.

Četiri od desetoro samohranih roditelja (42,2 odsto) koji žive u ovoj zemlji nemaju dovoljno novca ni za jedno jedino putovanje tokom godine u trajanju od sedam dana.

To se vidi u odgovoru na upit koji je evropskom statističkom zavodu Eurostat uputio Ditmar Barč, predsjednik poslaničkog kluba Levice u njemačkom parlamentu.

Odlazak na jednonedeljno odmor s djecom ne mogu sebi da priušte ni mnogi parovi - njih 18,1 odsto. Kada je riječ o porodicama s troje i više djece, taj broj iznosi čak 29,4 odsto.

Siromašna djeca u bogatoj Njemačkoj

Na Barčov upit, savezna vlada je objavila da je u Njemačkoj svako peto dijete (20,2 odsto) mlađe od 18 godina „ugroženo siromaštvom". Taj podatak proizilazi iz ispitivanja javnog mnjenja sprovedenog 2020. godine.

Siromašnim se smatra onaj ko raspolaže s manje od 60 posto prosječnog dohotka.

U Njemačkoj se jedno dijete smatra siromašnim ako odrasta u uslovima koji su znatno lošiji od prosječnog životnog standarda ili u domaćinstvu koje je zavisno od socijalnih davanja. Na primjer, četvoročlana porodica koja je 2020. godine raspolagala neto-sumom manjom od 2.730 eura mjesečno smatra se siromašnom.

Najmanji rizik od siromaštva - kod parova bez djece

„Ljetnji praznici kao doba putovanja? Za milione djece i porodica to je nažalost samo nedostižan san", rekao je Barč za Redakcionu mrežu Njemačka (RND). On je upozorio da bi inflacija mogla da poveća taj problem.

Ovaj političar zato zahtijeva povećanje plata i hitno uvođenje tzv. dječjeg osobnog osiguranja. Riječ je o objedinjavanju svih državnih davanja i povlastica za pojedino dijete, poput neoporezivog dijela dohotka ili dječjeg dodatka, kako bi se smanjile birokratske prepreke.

Kako proizilazi iz izvještaja Eurostata, najmanji rizik od siromaštva imaju parovi bez djece kod kojih je jedan partner stariji od 65 godina. Tu udio onih koji nemaju dovoljno novca za odlazak na jednonedjeljni odmor iznosi 15,9 odsto.

Bonus video: