„Nisam nacista, nego nacionalista”

Karpatska sič je jedna od nekoliko paravojnih nacionalističkih grupa koje su počele kao dobrovoljci 2014. godine. Ukrajinske vlasti tvrde da su nacionalističke jedinice reformisane i uspješno integrisane u regularne oružane snage

37682 pregleda 12 komentar(a)
Pripadnici bataljona Karpatska sič u bazi u Harkovskoj oblasti, Foto: Rojters
Pripadnici bataljona Karpatska sič u bazi u Harkovskoj oblasti, Foto: Rojters

Jedva kilometar od ruskih položaja koji brane osvojeni istočni grad Izjum, ukrajinski i strani borci su zbijeni u jednom vlažnom podrumu, pod artiljerijskom paljbom skoro svaku noć.

Bataljon Karpatska sič, jedinica Ukrajinaca i stranih državljana koji su odgovorili na poziv Kijeva da pomognu u suprotstavljanju osvajaču, je u žarištu borbe da se zaustavi napredak ruske vojske na istoku Ukrajine, piše Rojters.

”Sada je to više artiljerijski rat. To je teži, strašniji rat, gdje mogu da se bore samo oni koji su jaki duhom,” rekao je Dzvin, terenski komandant bataljona. On je, iz bezbjednosnih razloga zbog liderske uloge, tražio da bude identifikovan samo po ratnom imenu.

Teren, pripadnik bataljona, na frontu u Harkovskoj oblasti
Teren, pripadnik bataljona, na frontu u Harkovskoj oblastifoto: Reuters

Ovi borci su kazali da ih povezuje žestoka odanost Ukrajini.

”Svaki naš ratnik je svjestan da će se u jednom trenutku naći oči u oči sa tenkom,” rekao je Dzvin za Rojters.

Jedinica je nedavno zarobila jedan tenk skoro netaknut. Ali mora se boriti i sa ruskim dronovima - koje borci nazivaju “crnim oblacima” - koji pomažu u usmjeravanju smrtonosne artiljerijske vatre na njihove položaje.

”Ovdje postaje sve teže. Što duže traje, definitivno je sve zamornije”, rekao je Konor, britanski dobrovoljac i bivši vojni ljekar koji služi na prvoj liniji fronta.

”Juče su granatirali u jedan, dva i u četiri sata ujutro tako da to očigledno remeti našu rutinu spavanja, ali moramo ostati potizivni.”

Motivacija

Bilo da je rođeni Ukrajinac ili stranac koji je odgovorio na poziv predsjednika Volodimira Zelenskog u pomoć, svaki borac ima svoje razloge da bude na prvoj liniji fronta, svjestan rizika od smrti, povrede ili zarobljavanja, piše Rojters.

”Svi znamo koje su moguće posljedice toga što smo ovdje i svi smo se pomirili sa tim,” rekao je Dzvin.

Posao njegovog bataljona u Izjumu je da spriječi ruski prodor koji bi mogao dovesti do toga da druge ukrajinske jedinice budu opkoljene, kazao je.

Pripadnici bataljona pripremaju mete sa Putinovim likom na vježbi za nove članove
Pripadnici bataljona pripremaju mete sa Putinovim likom na vježbi za nove članovefoto: Reuters

”To je od izuzetnog značaja. Naše odvraćanje onemogućava da dođe do velikog opkoljavanja naših trupa.”

Drugi borac, Denis Poliščuk, rekao je da se nada da će poslije učešća na ratištu imati dostojan odgovor kada ga djeca, koju se nada da će imati, budu pitala kako je pomogao tokom rata.

”Osjećao sam da će jedini dostojanstven odgovor biti da sam dao svoj doprinos. Borio sam se zajedno sa svima ostalima,” rekao je Poliščuk, koji je rođen u Ukrajini, ali je godinama živio u Vankuveru, zbog čega je dobio ratno ime Kanada.

Rusin, vršilac dužnosti komandanta bataljona
Rusin, vršilac dužnosti komandanta bataljonafoto: Reuters

Britanac Konor je rekao da su ga prizori ranjenih žena, djece i boraca koji nisu uspjeli da dobiju adekvatnu medicinsku pomoć motivisali da napusti Britaniju i pođe na liniju fronta. Dodao je da će mu koristiti neke vještine za koje se obučavao.

”Takođe sam pomogao u postavljanju poljskih bolnica”.

”Rusi su naši neprijatelji”

Rojters piše da je Karpatska sič jedna od nekoliko paravojnih nacionalističkih grupa koje su počele kao dobrovoljci 2014. godine, kada je Moskva pripojila crnomorsko poluostrvo Krim i podržala proruske naoružane separatiste u istočnom ukrajinskom regionu Donbas. Međutim, od sredine maja, borci tog bataljona mogu da potpišu vojne ugovore koji im daju pravo na penzije i liječenje u vojnim bolnicama. Ukrajinske vlasti kažu da taj potez pokazuje da su nacionalističke jedinice reformisane i uspješno integrisane u regularne oružane snage.

Rusija opravdava invaziju govoreći da želi da “denacifikuje” Ukrajinu i neke od bivših paravojnih grupa je označila kao ultradesničarske ekstremiste, što je optužba koju oni oštro odbacuju.

Iz baze bataljona
Iz baze bataljonafoto: Reuters

”Nisam nacista, ja sam nacionalista”, rekao je Leo, 33-godišnji novi pripadnik bataljona Karpatska sič koji je ranije radio u video produkciji u gradu Lavov na zapadu Ukrajine.

”Poštujem druge nacije... Volim sve ljude svih boja kože - osim Rusa. To su naši neprijatelji.”

Bonus video: