Gasprom objavio: Drastično smanjenje protoka gasa prema EU

"Kapacitet proizvodnje kompresorske stanice Portovaja će preći na 33 miliona kubnih metara 27. jula u 7.00", (6.00 po srednjeevropskom vremenu), javio je 25. jula Gasprom na svom Telegram nalogu

7573 pregleda 2 komentar(a)
Sjeverni tok 1, Foto: Reuters
Sjeverni tok 1, Foto: Reuters

Ruski državni energetski div Gasprom objavio je da drastično smanjuje protok gasa prema Evropskoj uniji (EU) piše AFP, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema onome što su objavili, protok gasa kroz Sjeverni tok 1, gasovod prema Njemačkoj koji se već koristi sa svega 40 posto kapaciteta, smanjiće se na 20 posto ukupnog kapaciteta.

Kao razlog Rusi navode popravak druge plinske turbine.

"Kapacitet proizvodnje kompresorske stanice Portovaja će preći na 33 miliona kubnih metara 27. jula u 7.00", (6.00 po srednjeevropskom vremenu), javio je 25. jula Gasprom na svom Telegram nalogu.

To je oko 20 odsto ukupnog kapaciteta gasovoda, a do sada isporučuju bile 40 odsto kapaciteta i već su bile smanjene.

Sjeverni tok 1 bio je deset dana u prekidu dok je obavljan redovni godišnji remont, poslije čega je radio. Prethodno je bilo smanjenje isporuka zbog toga što nisu stizali dijelove za turbinu koja je bila na poslovima u Kanadi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 25. jula da Rusija nije zainteresovana za potpuni prekid isporuke gasa evropskim zemljama, ali da bi to moglo da se promijeni ako EU nastavi sa nametanjem sankcija Moskvi.

Komentarišući izjavu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da bi Evropa, poslije smanjenja isporuka gasa iz Rusije, trebalo da se pripremi za potpunu obuku dotoka tog energenta, Peskov je novinarima rekao da "Rusija nije zainteresovana za to", prenijela je ruska agencija TASS.

Zelenski poziva Evropu da poveća sankcije Rusiji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Evropu da uzvrati na ruski "gasni rat" tako što će pojačati svoje sankcije Moskvi.

"Danas smo čuli nove prijetnje gasom Evropi", rekao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju 25. jula. "Ovo je otvoreni gasni rat koji Rusija vodi protiv ujedinjene Evrope".

Gasprom je ranije naveo "tehničko stanje" druge turbine na gasovodu, rekavši da će od 27. jula obustaviti rad.

Njemački energetski regulator je 25. jula ponovio stav Berlina da rezovi nisu neophodni zbog tehničkih problema.

Federalna agencija za mreže nije našla "nikakav tehnički razlog" za smanjenje i pomno prati situaciju, rekao je portparol agencije 25. jula.

Potpuna obustava uvoza ili naglo smanjenje moglo bi dovesti do zatvaranja fabrika i prisiliti domaćinstva da ili smanje grijanje ili plate još više cijene.

Prošle godine 40 posto ukupnog uvoza gasa u EU dolazilo je iz Rusije.

Bonus video: