Rusija: Uništili smo ukrajinska skladišta oružja u Mikolajivskoj i Donjeckoj oblasti

Ruska invazija na Ukrajinu - 152. dan

32580 pregleda 32 komentar(a)
Mikolajiv, Foto: Reuters
Mikolajiv, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.07.2022. 21:47h
Završeno
13:44h

Evropska unija odlučila je u da obnovi sankcije Rusiji za još šest mjeseci, pa će tako biti produžene do kraja januara 2023. godine.

13:24h

Ruske oružane snage uništile su osam ukrajinskih skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja u Mikolajivskoj i Donjeckoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su ranije da je Rusija preko noći pokrenula "masovni raketni napad" na jug zemlje, uključujući udare na infrastrukturu u crnomorskoj luci Mikolajiv (Nikolajev).

10:11h

Guverner Harkovske oblasti Oleg Sinegubov saopštio je da je Rusija napada stambena naselja i kritičnu infrastrukturu u toj oblasti, prenosi Kijev indipendet.

Prema njegovim riječima, u rano jutro 26. jula ruske snage su napale stambena naselja u gradu Harkovu.

Detalj iz Harkova
Detalj iz Harkovafoto: Reuters

Oni su takođe pogodili kritičnu infrastrukturu u gradu Čuhujev, rekao je zvaničnik, dodajući da su grad Bakalija i zajednica Cirkunivska takođe bili pod vatrom.

Nema prijavljenih žrtava.

10:08h

Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko saopštio je da je Rusija u posljednja 24 sata ubila tri osobe, a ranila osam u toj oblasti, prenosi Kijev indipendent.

Prema riječima guvernera Kirilenka, tri civila su ubijena u Krasnohorivki, Soledaru i Marinki.

10:04h

Požar je izbio tokom noći u skladištu nafte na teritoriji istočne Ukrajine pod kontrolom Rusije nakon što su ukrajinske snage granatirale grad Donjeck, rekao je danas šef gradske administracije, prenosi Rojters.

"Usljed noćnog granatiranja u Budenovskom okrugu, došlo je do požara u skladištu goriva", rekao je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin u objavi na društvenoj mreži Telegram.

U požaru nije bilo žrtava, saopštila je hitna služba Donjecka.

Požar je ugašen oko deset časova po lokalnom vremenu, rekao je Kulemzin.

Rojters navodi da nije mogao da provjeri izvještaje niti uzrok požara.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se vatra koja bukti u blizini rezervoara za naftu na željezničkim šinama u skladištu.

Donjeck je glavni grad separatističke "Narodne republike Donjeck" koju podržava Rusija i to je otcijepljena jedinice u ukrajinskom regionu Donbasa, koju priznaju samo Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja.

07:25h

Ruske snage napale su lučku infrastrukturu u južnoj ukrajinskoj oblasti Mikolajiv, izjavio je danas gradonačelnik Oleksandr Senkevič, prenosi Rojters.

"Masovni raketni udar je pokrenut na jug Ukrajine iz pravca Crnog mora i uz upotrebu avijacije", rekao je on ukrajinskoj državnoj televiziji, ne iznoseći detalje o posljedicama udara

07:23h

Velika Britanija je danas saopštila da "nema naznaka" da su se ukrajinski ratni brod i zalihe protivbrodskih raketa nalazile na pristaništu u luci Odesa u nedjelju, nakon što je Rusija ranije rekla da je uništila te ciljeve visoko preciznim raketama, prenosi Rojters.

"Rusija će nastaviti da daje prioritet naporima da degradira i uništi ukrajinsku protivbrodsku sposobnost. Međutim, procesi ruskog ciljanja su vrlo vjerovatno rutinski potkopani zastarjelim obavještajnim podacima, lošim planiranjem i pristupom operacijama odozgo nadolje", saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u redovnom ažuriranju obavještajnih podataka.

Ukrajinska vojska je saopštila da su dvije rakete "Kalibr" ispaljene sa ruskih ratnih brodova pogodile područje pumpne stanice u luci Odesa, a dvije su oborile snage protivvazdušne odbrane.

Bonus video: